Reflektor

Filmska muzika, džez i topovi u Beogradskoj filharmoniji

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

14:06

Filmska muzika, džez i topovi u Beogradskoj filharmoniji
Rajskin - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Danijel Rajskin dirigovaće Beogradskom filharmonijom u izvođenju repertoara sastavljenog od dela ruskih kompozitora, u petak 15. oktobra na sceni Kolarca, najavili su iz Filharmonije.

Čuveni ruski pijanista Aleksej Volodin biće u ulozi soliste uz filharmonijskog superstara na trubi Jovana Savića.

Prvi nastup stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina u novoj sezoni Beogradske filharmonije biće u znaku ruskih kompozitora.

Dela Prokofjeva, Šostakoviča i Čajkovskog nude pravi kaleidoskop stilova i efekata, od filmske muzike, džeza do zvuka topova.

Miljenik publike Aleksej Volodin vraća se ovog puta sa prvim klavirskim koncertima Prokofjeva i Šostakoviča.

Pijanisti poznatom po osećajnom i briljantnom izvođenju, u drugoj kompoziciji pridružuje se solo trubač Filharmonije Jovan Savić i to u izvođenju dela Šostakoviča u kome se mogu čuti elementi džeza i popularne muzike.

Savić je član orkestra od 2011. godine i poznat je po velikom klubu obožavalaca među filharmonijskom publikom.

Orkestarski nastup otvara maestralna filmska svita Prokofjeva nastala za sovjetsko ostvarenje "Poručnik Kiže", a završava se uz veliki prasak čuvenom Uvertirom 1812, delom koje je Čajkovski napisao u čast odbrane Rusije od Napoleonove vojske. Veliki orkestar sadrži, između ostalog i topove, koji se u toku izvođenja javljaju 16 puta, predstavljajući bitku i trijumf nad konačnim porazom francuske vojske. U izvođenju ove kompozicije koriste se snimljeni zvučni efekti topovske paljbe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura