Aktuelno iz kulture

Ivan Tasovac sahranjen u Aleji zaslužnih građana: Od velikog umetnika oprostili se patrijarh, Aja Jung, Maja Gojković...

Komentari

Autor: 24sedam

04/10/2021

-

14:19

Ivan Tasovac sahranjen u Aleji zaslužnih građana: Od velikog umetnika oprostili se patrijarh, Aja Jung, Maja Gojković...
Ivan Tasovac sahranjen u Aleji zaslužnih građana: Od velikog umetnika oprostili se patrijarh, Aja Jung, Maja Gojković... - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, 24sedam/Katarina Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, koji je iznenada preminuo 29. septembra, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Opelo na Novom groblju služio je patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je održao i govor pored grobnog mesta.

"Uvek je smrt nezvani neprijatelj i uvek je iznenađenje. Nema čoveka koji se rodio, a da neće umreti. I nema čoveka koji ne smatra smrt svojim najvećim neprijateljem. Zato, osnovno pitanje za svakog čoveka nije to ko je bio i šta je imao i koliko je postigao, nego postoji li iza groba išta. Ja znam da Ivan koji je pozvan u naručje Božije zna. Sve ono za čim je Ivan tragao ja sam siguran da mu je postalo jasno. Umetnost koja prevazilazi svaku vrstu logike nije ništa drugo nego traganje za smislom. Saosećam sa Ivanovom majkom i njegovom porodicom. Neka mu Gospod podari večni život, neka mu podari spokoj", rekao je patrijarh Porfirije i pozvao sve da se mole za njega.

Među okupljenima koji su na večni počinak ispratili Tasovca su i  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Aja Jung, Slobodan Nakarada, Jagoš Marković, Milutin Petrović, Dragan Bujošević, Nebojša Krstić, Dejan Savić, Maja Gojković, Ivan Karl, Čedomir Jovanović, Goran Vesić...

24sedam/Katarina Mihajlović

Aja Jung i Stariji sin Ivana Tasovca

Tasovac je diplomirao je klavir na Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski" u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Bio je direktor Beogradske filharmonije od 2001. do 2013. godine, a početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

"Što se tiče Beogradske filharmonije, koja je za mene, kao i za većinu zaposlenih, druga kuća i porodica - imam dve želje", rekao je Tasovac jednom prilikom.

"Jedna je da dočekam završetak izgradnje naše nove zgrade, koja će ujedno biti i prva prava simfonijska koncertna dvorana u Srbiji i od koje će korist imati celokupna srpska muzička scena. Moja druga želja je da dočekam usvajanje zakona o Beogradskoj filharmoniji, koji bi, poput Zakona o Berlinskoj filharmoniji, konstatovao postojeće stanje i prilagodio materijalni položaj najboljih muzičara koje ima naša zemlja - njihovoj posvećenosti, kvalitetu i broju koncerata.“, rekao je nedavno Tasovac u jednom intervjuu.

Nažalost, nije dočekao ispunjenje svojih želja.

Sticajem neverovatnih okolnosti, pre nekoliko godina na vreme je otkrio da boluje od karcinoma. Lekari su otkrili tumor kada je povredio kičmu krajem 2018. godine i početkom 2019. bio je u remisiji.

Poznati umetnik je ispraćen na svoj poslednji put, a počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, gde se pored članova njegove porodice, okupio veliki broj njegovih kolega, prijatelj, poštovaoca njegovog rada i članova Beogradske filharmonije. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura