Život

Let za Ginisa kroz 52 zemlje: Zara iz Belgije želi da postane najmlađa žena koja će avionom obići svet

Komentari

Autor: Jovan Đurić

11/08/2021

-

18:38

Let za Ginisa kroz 52 zemlje: Zara iz Belgije želi da postane najmlađa žena koja će avionom obići svet
Zara Raderford - Copyright Flyzolo.com

veličina teksta

Aa Aa

Zara Raderford, belgijska tinejdžerka avanturističkog duha, sa pravom može reći da je samo nebo njena granica. Ona je odlučila da uzme godinu dana odmora između srednje škole i fakulteta, ali tu godinu koristi malo drugačije od većine svojih vršnjaka - planira da, pilotirajući sama, avionom obiđe čitav svet.

Ukoliko uspe u svom poduhvatu, ući će u Ginisovu knjigu rekorda kao najmlađa ženska osoba kojoj je ovo pošlo za rukom.

Pilotiranje u krvi

Odluka ove devetnaestogodišnjakinje možda i nije toliko čudna ako se zna da Zara dolazi iz pilotske porodice. Njen otac je iz Engleske, a majka iz Belgije, i oboje su piloti, kao i njen mlađi brat koji je dobio licencu da se bavi ovim poslom. 

Kada je imala samo 14 godina, otišla je u internat u Vestčesteru, kada je prvi put počela da se interesuje za letenje. Upravo tada je i započela svoju obuku, pa se može reći da aktivno leti već pet godina, a ističe da je njen san da bude astronaut.

Flyzolo.com

"Prvo je put oko sveta trebalo da bude samo avantura tokom pauze između srednje škole i fakulteta. Kada mi je to prvi put palo na pamet, nisam ni znala da bih bila najmlađa osoba koja će to pokušati. Tek kada sam se upustila u malo dublja istraživanja, shvatila sam da bih mogla da budem prva osoba iz Belgije i ujedno najmlađa žena koja će sama ovako obići svet", rekla je Zara.

U budućnosti, plan joj je da studira programiranje ili elektronsko inženjerstvo, kako bi jednog dana mogla da leti u svemir.

Temeljne pripreme

Njena najranija sećanja na iskustva u vazduhu sežu do vremena kada je imala šest godina. 

"Često smo leteli u južnu Afriku, najviše u Namibiju, Zimbabve i Bocvanu. Sećam se predivnih prizora, zebra i žirafi koje sam tada viđala", rekla je.

Zara trenutno poseduje francusku licencu za letenje ultralakim avionima.

"Zvanično imam oko 80 sati letenja, ali zapravo ih imam nekoliko stotina, jer sam letela sa svojom porodicom iznad Evrope i Afrike. Sledeće godine, nakon što završim ovo putovanje, trebalo bi da dobijem licencu komercijalnog pilota", ističe.

Pripreme za putovanje oko sveta su veoma temeljne.

Zara naglašava da je pilotirala malim avionima leteći širom Belgije, ali i od Kanade do SAD, kao i od SAD do Jordana, što smatra veoma značajnim iskustvom. Kako kaže, već je dobila dozvole za letenje u Aziji, Južnoj Americi i Rusiji, dok će u Kini to ići malo teže.

Ruta za Ginisa

Leteće ultralakim "Šark" avionom, koji je najbrža ultralaka letelica na svetu - može da razvije brzinu do 300 km/h. 

Ruta kojom će putovati, napravljena je tako da se ispune kriterijumi Ginisove knjige svetskih rekorda koji podrazumevaju da se neki put zove "put oko sveta".

Planirano je da prođe kroz 52 zemlje i dva puta preko Ekvatora.

"Neverovatno sam uzbuđena. Znam da ću naići na mnogo izazova, ali ću ujedno i upoznati mnogo različitih kultura. Najviše se radujem Južnoj Americi i Grenlandu", naglašava.

Putovanje bi trebalo da traje između dva ili tri meseca, ali će, naravno, sve zavisiti od vremenskih uslova.

Komentari (0)

Magazin