Aktuelno iz kulture

Sreća je biti živ: Izložba Nenada Gajića u Kruševcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/11/2021

-

09:44

Sreća je biti živ: Izložba Nenada Gajića u Kruševcu
Sreća je biti živ: Izložba Nenada Gajića u Kruševcu - Copyright Prinstscreen YouTube/ School Class

veličina teksta

Aa Aa

Izložbom "Lucky to be alive/Sreća je biti živ" u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac predstavlja se Nenad Gajić.

Višegodišnje iskustvo autora kroz različite umetničke medije dizajna, ikonopisa, ilustracija, stop-motion animacije, specijalnih efekata za filmsku, televizijsku i pozorišnu produkciju, finalno se orjentiše na izradu sklulpura najnovije tehnologije.

"Revolucija realnosti skulptura je iskorak iz tradicionalnog razumevanja skulpture i rezultat je pojave modernističke geneze stvaranja ovih dela, koje je Nenad studiozno i posvećeno realizovao u svojoj seriji hiperrealnih skulptura, što postaje njegov lični i prepoznatljiv umetnički jezik", navode iz Narodnog muzeja Kruševac.

Ciklus obuhvata dela nastala poslednje četiri godine: Jedan trenutak, Dug san, Zauvek sam, Noćna mora, Povratak, Večnost, Tišina, Devojka iz snova, koja prikazuju svedenost ideje i forme ljudskih i životinjskih tela, osobe koje autor poznaje u privatnom životu ili bića koja su ostavila neizbrisiv trag.

Time radovi nude pregršt univerzalnih pitanja sa kojima se svi identifikujemo, pitanja života, smrti, čoveka, prirode, tuge, radosti, trenutka u kome postojimo i željom da taj trenutak traje što duže... 

Nenad Gajić je rođen 1982. godine u Pančevu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za grafički dizajn. Svoj razvojni put stvaralaštva započinje različitim interesovanjima i realizacijama projekata, baveći se pretežno primenjenom umetnošću, ilustracijama, izradom specijalnih efekata, filmskih maski, stop motion animacijom za mnogobrojne domaće i inostrane filmske i serijske TV produkcije i pozorišta.

Učesnik je brojnih grupnih izložbi, a od 2018. posvećuje se sferi kinetike i hiperrealizma i samostalnim izložbama, gde započinje ciklus izrade pokretnih hiperrealističnih skulptura.

Izložba "Lucky to be alive/Sreća je biti živ" će biti otvorena do 10. decembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura