Aktuelno iz kulture

Tri drevne skulpture ukradene iz Palmire konačno putuju kući

Komentari

Autor: Art Newspaper

29/11/2021

-

07:03

Tri drevne skulpture ukradene iz Palmire konačno putuju kući
Palmira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri skulpture koje su 2009. ili 2010. ukradene iz drevnog grada Palmire, konačno se vraćaju kući. 

Skulpture potiču iz drugog ili trećeg veka pre nove ere, kada je Palmira bila čvorište trgovine na Bliskom istoku, najverovatnije za vreme vladavine kraljice Zenobije, a oduzete su na švajcarskoj carini u Ženevi.

Jedna od njih predstavlja bistu sveštenika koji nosi ceremonijalnu krunu, a značajno je oštećena prilikom krađe, budući da je utvrđeno da je nekada imala i telo. Druge dve skulpture su nadgrobni reljefi od kojih jedan prikazuje muškarca, a drugi ženu pored zvekira sa glavom životinje. 

Skulpture su ukradene pre početka građanskog rata u Siriji, a poznato je da takvi krijumčareni predmeti predstavljaju veliki izvor prihoda terorističkim grupama, piše Art Newspaper.

Artefakti koje su ukrali pripadnici Islamske države preplavili su tržište antikviteta na vrhuncu moći te terorističke organizacije. Pored pljačke, pribegavali su uništavanju preislamskih artefakata, kao i najvećeg dela drevnog grada Palmire, što su stručnjaci tada nazvali "kulturnim genocidom". Povratak artefakata u Siriju predstavlja jedan od prvih koraka ka oporavku nakon tako strašnih gubitaka.

Ukradeni artefakti su 2017. bili izloženi u Istorijskom muzeju u Ženevi, a 2020. predstavnici Sirije u Ujedinjenim nacijama tražili su restituciju. 

Skulpture su pronađene zajedno sa ukradenim predmetima iz Libije i Jemena, a otkriveno je da su isporučene iz Katara. Predate su predstavnicima Sirije u Ujedinjenim nacijama prošle nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura