Aktuelno iz kulture

Sve predstve odustale od takmičenja na festivalu u Brčkom: I "Derviš i smrt" povučen zbog Branislava Lečića

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/11/2021

-

12:45

Sve predstve odustale od takmičenja na festivalu u Brčkom: I "Derviš i smrt" povučen zbog Branislava Lečića
Sve predstve odustale od takmičenja na festivalu u Brčkom: I "Derviš i smrt" povučen zbog Branislava Lečića - Copyright Promo/Drago Vejnović

veličina teksta

Aa Aa

Iz takmičarske selekcije 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom povučena je i predstava "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta Republike Srpske, a u režiji Dejana Projkovskog, kao odgovor na učešće glumca Branislava Lečića u žiriju i njegovog odbijanja da se iz njega povuče nakon niza kritika.

Banjalučko pozorište uputilo je dopis upravi festivala u kojem je tražilo da predstava "Derviš i smrt" bude izuzeta iz procesa žiriranja.

Narodno pozorište Republike Srpske je, iz uverenja da sa prema svojoj publici mora odgovorno postupati, odlučilo da se predstava odigra večeras, kako je i planirano.

"Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sledećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umetnike koji stvaraju pozorište, prostor unutar kojeg se o svojim umetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti u prijatnijoj atmosferi", poručila je v.d. direktora NP Republike Srpske Dijana Grbić.

Pored "Derviša i smrti" odigrane su i sve ostale predstave, osim "Zelene čoje Montenegra", koja nije igrana zbog glumaca zaraženih virusomkorona.

Večeras se izvođenjem predstave "Derviš i smrt" pozorišni festival u Brčkom završava.

Nakon što je direkcija Susreta kazališta/pozorišta u Brčkom objavila da je član žirija Branislav Lečić, od svog učešća najpre je odustala ekipa predstave "64" autorke Tene Štivičić i u režiji Alise Stojanović, a u izvođenju Ateljea 212. 

Nakon toga, svoje učešće povukli su i Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić, a oraganizatorima ove manifestacije i Kamernom teatru 55 iz Sarajeva koji izvodi taj komad, uputili su saopštenje u kojem su objasnili svoje razloge.

S druge strane, Branislav Lečić se dva puta obratio saopštenjem i u drugim, između ostalog, je naveo:

"Nakon svega, posle pravosnažne odluke i Apelacionog javnog tužilaštva, jasno je bilo da neće biti lak proces skidanja užasne i nepravedne ljage sa mog imena. Bio sam spreman na to, ali ne i na ovo besprizorno ponašanje na koje sam prinuđen da odreagujem", saopštio je glumac i dodao: "Ne samo od danas ili unazad par dana, od prvog dana - 22. marta 2021. , svako ko je iznosio ili pronosio što god iz mog ličnog života, a što škodi mojoj časti i ugledu i dovodi do teških posledica, biće krivično procesuiran zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo iz člana 172 Krivičnog zakona Republike Srbije. Pored toga, protiv svakog prijavljenog za gore navedeno krivično delo ili drugo krivično delo na moju štetu, biće podneta tužba za naknadu štete za povredu časti i ugleda."

Reagovao je i glumac Rade Šerbedžija, koji je u pismu upućenom organizatorima festivala naveo da će odžati koncert najavljen za zatvaranje manifestacije, ali da traži da uoči njegovog nastupa ne bude dodele nagrada, jer, kako navodi, "za njega su pobednici kolege koje su se solidarisale."

Šerbedžija je takođe kritikovao festival zbog odnosa prema umetnicima koji su se povukli iz učešća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura