Aktuelno iz kulture

Ekipi predstave "Cement Beograd" uručen Gran pri Bitefa

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

10:33

Ekipi predstave "Cement Beograd" uručen Gran pri Bitefa
Ekipi predstave "Cement Beograd" uručen Gran pri Bitefa - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ekipi predstave "Cement Beograd" sinoć je posle izvođenja na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) uručen Gran pri "Mira Trailović", dobijen na nedavnom 54. i 55. Bitefu.

Nakon što je izvođenje nagrađeno višeminutnim aplauzima, sa nekoliko poklanjanja publici u BDP, slovenačka glumica Milena Zupančič je ispred glumačke, autorske i tehničke ekipe predstave primila nagradu, u vidu skulpture, od umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice.

"Posebno mi je drago da ova nagrada potvrđuje da Bitefovske tendencije koje su Jovan Chirilov i Trailović godinama sprovodili u ovome gradu - a nova generacija pokušava da na najbolji mogući način nastavi njihov rad - nisu bile uzaludne", istakao je Medenica.

Prema njegovim rečima, "Cement Beograd" predstavlja "ono najbolje u beogradskom pozorištu", "itekako je bitefovska" i "u vrhu je ponude godinama unazad".

U predstavi BDP pored Zupančič igraju Miodrag Miki Krstović, Bojana Stojković, Emir Ćatović odnosno Milan Zarić, Ivan Zablaćanski, Isidora Simijonović, Marija Pikić i Nedim Nezirović.

Slovenački reditelj, čija je predstava "Ali: strah jede dušu" Slovenskog narodnog gledališča svojevremeno pokupila sve nagrade na prethodnom 53. Bitefu, rekao je agenciji Tanjug da mu "puno znači" što je sada nagrađen i za "Cement Beograd".

"Nadam se da će ova nagrada doneti neka gostovanja i duži život nego obično za predstavu. Uvek želiš kao reditelj i stvaralac predstave da gostuje i izvan ovih prostora, da ima neki eho i uticaj. A to je sigurno Bitef nagrada", rekao je Horvat.

Prema njegovim rečima, "lepo je da dva puta za redom dobiješ Gran pri u regionu najvažnijeg festivala".

Euronews TV

"To je i festival i mog pozorišnog obrazovanja. Kad sam bi student putovao sam u Beograd sa kolegama da gledam predstave. Napraviš predstavu i nije ti jasno na koji način komunicira sa realnošću. A mislim da se danas nešto dogodilo da pozorište rezonira, baš sada", naglasio je Horvat.

Gran pri "Mira Trailović" bili su ravnopravno podelile predstave "Cement Beograd", reditelja Horvata i dramaturga Milana Ramšaka Markovića inspirisana dramom Hajnera Milera, i "Opčinio sam te" iranskog koreografa Ehsana Hemata.

Nagrada o kojoj su odličivali članovi Bitefovog međunarodnog žirija Bitefa Šermin Langhof, Lucija van Heteren, Sesilija Ðurberg, Agata Juniku i Jovana Tomić već je uručena Hematu na zatvaranju festivala 25. septembra u Beogradu.

Komentari (0)

Kultura