Aktuelno iz kulture

Vinovnik "najvećeg pljačkaškog poduhvata" u muzejima Amerike kažnjen danom zatvora i kućnim pritvorom

Komentari

Autor: Art Net

01/12/2021

-

23:24

Vinovnik "najvećeg pljačkaškog poduhvata" u muzejima Amerike kažnjen danom zatvora i kućnim pritvorom
Vinovnik "najvećeg pljačkaškog poduhvata" u muzejima Amerike kažnjen danom zatvora i kućnim pritvorom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vremešni čovek iz Pensilvanije, koji je priznao da je pre više od šezdeset godina sistematski krao staro oružje iz desetak muzeja na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, konačno će biti kažnjen za svoje prestupe. 

Tomas Gevin (78) priznao je krađe koje je sudija nazvao "verovatno jednim od najvećih pljačkaških poduhvata u američkoj istoriji", nakon što su ga agenti Federalnog istražnog biroa nedavno povezali sa jednom specifičnom puškom iz doba Američkog rata za nezavisnost. Reč je o oružju koje je napravio majstor oružar Džon Kristijan Erter, a koje je nestalo iz Nacionalnog istorijskog parka "Valley Forge" 1971.

Uz kaznu i 50.000 dolara odštete

Srećom po Gevina, zbog zastarevanja njegovih krađa, na sud je izveden samo po jednoj tački optužnice i to da je pokušao da se reši predmeta od kulturnog značaja ukradenim iz muzeja. Naime, uhvaćen je kada je pokušavao da proda Erterovu pušku kolekcionaru iz Velike Britanije za 4.000 dolara, što je samo delić njene vrednosti, procenjene na 175.000 dolara.

Gevin je priznao krivicu za tu optužnicu, za šta mu je pretila desetogodišnja robija, ali je zbog njegovog lošeg zdravlja okružni sudija presudio da je dovoljna kazna jedan dan zatvora, godinu dana kućnog pritvora i još dve godine uslovne kazne, kao i 50.000 dolara odštete.

Sudija je procenio da je to "fascinantna rupa u njihovom sistemu", a Gevin se izvinio za nevolje koje je izazvao, prenosi Art Net.

"Tada nisam o tome razmišljao, ali je sada sve izašlo na videlo. Nisam znao da to ima baš tolike posledice", rekao je osuđeni. 

Ista kubura i u zamku Vindzor

Gevin je tokom dvadesetogodišnjeg perioda krao puške, revolvere i druge istorijske artefakte iz 18. i 19. veka. Njegov plen bilo je i oružje Džona Džejmsa Odubona, američkog ornitologa, naturaliste i slikara iz 18. veka, koji je ostavio iza sebe neke od najvažnijih ornitoloških radova u istoriji. Ukrao ga je iz Akademije prirodnih nauka u Filadelfiji.

Erterova puška verovatno je bila najvredniji predmet koji je otuđio. Proizvedena je 1775. godine i jedna je od samo dva poznata primerka kubure sa potpisom njenog tvorca. Druga pripada Kraljevskoj kolekciji i čuvana je u zamku Vindzor u Engleskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura