Aktuelno iz kulture

Metropoliten muzej dobio istorijsku donaciju: Bračni par Tang poklonio 125 miliona dolara

Komentari

Autor: ArtNet

01/12/2021

-

15:53

Metropoliten muzej dobio istorijsku donaciju: Bračni par Tang poklonio 125 miliona dolara
Metropoliten muzej dobio istorijsku donaciju: Bračni par Tang poklonio 125 miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Metropoliten u Njujorku saopštio je da je primio najveću finansijsku donaciju u svojoj istoriji i to u iznosu od 125 miliona američkih dolara, piše ArtNet.

Donacija je stigla od Oskara Tanga i njegove supruge Agnes Hsu-Tang, američkiih državljana kineskog porekla, a novac će čelnicima muzeja omogućiti da konačno završe već deceniju priželjkivanju obnovu Modernog krila muzeja.

U objavi za medije, iz čuvenog Meta su poručili da će nove prostorije posvećene modernoj i savremenoj umetnosti nositi ime supružnika Tang.

"Zahvaljujući izuzetnom daru, Oskar i Agnes su omogućili Metu da ispuni svoju ambicioznu misiju za generacije koje dolaze", izjavio je u saopštenju predsednik čuvenog muzeja na Menhetnu Danijel Vajs.

Oskar Tang je rođen u Šangaju i 1948. je stigao u SAD na školovanje. Imovinu i bogatstvo je stekao radeći u finansijskom sektoru, a već skoro tri decenije je aktivan kao pokrovitelj Metropolitena, između ostalog, finansirajući izložbe i otkupe umetnina. Odboru muzeja se pridružio 1994. godine, kada je postao prvi Amerikanac azijskog porekla koji se našao u ovom telu.

"Amerika mi je dala utočište i obrazovanje i mogućnosti da uspem", rekao je on u izjavi.

Oskarova supruga Agnes je istoričarka umetnosti i arheolog, koja je 11 godina radila pri Unesku i čak bila kulturni savetnik bivšem američkom predsedniku Baraku Obami.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura