Fokus

Dobitnik Nobelove nagrade za mir donira deo novca humanitarnoj fondaciji

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2021

-

17:14

Dobitnik Nobelove nagrade za mir donira deo novca humanitarnoj fondaciji
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Glavni i odgovorni urednik ruske Nove gazete i jedan od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, Dmitrij Mutarov, doniraće deo novca humanitarnoj fondaciji Krug Dobra, koja pomaže deci oboleloj od teških i retkih bolesti, saopštio je danas taj list na Tviteru.

Muratov i novinarka sa Filipina Marija Reša dobili su Nobelovu nagradu za mir zbog, kako je navela predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen, "hrabre borbe za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji".

Prestižnu nagradu prati zlatna medalja i novčana nagrada u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od 1,14 miliona dolara.

Fondaciju Krug dobra osnovana je u januaru dekretom ruskog predsednika Vladimira Putina, a bavi se organizovanjem i finansiranjem zdravstvene pomoći teško oboleloj deci i obezbeđuje lekove i druge zdravstene proizvode, uključujući one koji nisu registrovani u Rusiji.

Muratov je jedan od osnivača Nove gazete, bio je glavni urednik od 1995. do 2017. godine, a ponovo je došao na to mesto 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet