Nauka

Američki naučnici dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

04/10/2021

-

11:58

Američki naučnici dobitnici Nobelove nagrade za medicinu
Američki naučnici dobitnici Nobelove nagrade za medicinu - Copyright Tanjug AP/Jessica Gow/TT via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu su Dejvid Džulijus i Ardem Patapoutian koji su otkrili receptore za temperaturu i dodir, saopšteno je danas u Stokholmu.

“Njihova revlucionarna otrkića omogućila su razumevanje kako toplota, hladnoća i mehaničke sile mogu da pokrenu nervne impulse koji nam omogućavaju da opažamo i prilagođavamo se svetu”, naveo je žiri.

U sapštenju se navodi da je Džulijus koristio ljuto jedinjenje od čili papričice koja izaziva peckanje, što omogućava da se identifikuju senzori u nervnim završecima kože koji reaguju na toplotu.

Patapoutian je u međuvremenu koristio ćelije koje su osetljive na pritisak, a cilj je bio da se otkrije nova klasa senzora koji reaguju na mehaničke stimulanse u koži i u unutrašnjim organima.

Ovo otrkiće se koristi da se razvijaju tretmani širokog spektra za određene bolesti, uključujući i hroničan bol.

“Revolucionarna otkrića pokrenula su intezivne istraživačke aktivnosti koje su dovele do brzog povećanja našeg razumavanja o tome kako nervni sistem oseća toplotu, hladnoću i mehaničke nadražaje”, navodi se dalje u saopštenju, dodajući da su ovogodišnji dobitnici identifikovali ključne karike koje su do sada nedostajale kako bi mogli da razumemo na koji način reaguju naša čula.

Inače, Nobelova nagrada ustanovljena je da bi se odalo priznanje istaknutim ličnostima za akademska, kulturna i naučna dostignuća. Prvi put je dodeljena 1901. godine.

Nobelovu nagradu za medicinu dodeljuje Institut Karolinska, medicinskog univerziteta u Švedskoj, za izuzetne doprinose u raznim poljima fiziologije i medicine.

Alfred Nobel je u svom testamentu izričito naveo da se nagrada dodeljuje za "fiziologiju ili medicinu", te tako obuhvata mnogo širi spektar polja.

Nagrada se dodeljuje svake godine u Stokholmu tokom svečane ceremonije 10. decembra. Na ovaj dan se ujedno i obeležava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

 

Komentari (0)

Magazin