Nauka

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena dvojici naučnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

11:56

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena dvojici naučnika
Nobelova nagrada za hemiju dodeljena dvojici naučnika - Copyright Tanjug/Angela Weiss/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je Bendžaminu Listu i Dejvidu Makmilanu za "razvoj asimetrične organokatalize".

Kako se navodi, oni su zaslužni za razvoj preciznog novog alata za molekularnu konstrukciju - organokatalize, koja je imala veliki uticaj na farmaceutska istraživanja i učinilo hemiju ekološki prihvatljivijom.

Mnoga istraživačka područja i industrije zavise od sposobnosti hemičara da konstruišu molekule koji mogu da formiraju elastične i izdržljive materijale ili skladište energiju u baterijama.

Ovaj rad zahteva katalizatore, supstance koje kontrolišu i ubrzavaju hemijske reakcije. Na primer, katalizatori u automobilima pretvaraju toksične materije u izduvnim gasovima u bezopasne molekule.

Naša tela takođe sadrže hiljade katalizatora u obliku enzima, koji izlučuju molekule neophodne za život, navodi se u obrazloženju nagrade Nobelovog komiteta.

Novi katalizator

Istraživači su dugo verovali da postoje samo dve vrste katalizatora - metali i enzimi. List i Makmilan su, međutim, dobitnici Nobelove nagrade za hemiju 2021. su 2000. godine, nezavisno jedan od drugog, razvili treću vrstu katalizatora.

U pitanju je asimetrična organokataliza i nadovezuje se na male organske molekule.

"Ovaj koncept za katalizu je jednostavan koliko i genijalan, a činjenica je da su se mnogi zapitali zašto to nismo smislili ranije", rekao je Johan Akvist, predsedavajući Nobelovog komiteta za hemiju.

Organski katalizatori imaju stabilan okvir od atoma ugljenika, na koji se mogu vezati aktivnije hemijske grupe.

Oni često sadrže uobičajene elemente kao što su kiseonik, azot, sumpor ili fosfor. To znači da su ovi katalizatori ekološki prihvatljivi i jeftini za proizvodnju.

Prošle godine dve žene zajedno osvojile nagradu

Imena dobitnika je objavio Goran Hanson, generalni sekretar Švedske kraljevske akademije.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Prošle godine je Nobelova nagrada za hemiju pripala Emanuel Šarpantje i DŽenifer Dudna za razvoj metode modifikovanja genoma, poznate kao CRISPR. Bio je to prvi put da su dve žene zajedno osvojile nagradu.

Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu su juče dobili naučnici Šukuro Manabe iz SAD, Klaus Haselman iz Nemačke i Ðorđo Parizi iz Italije, dok su dan ranije američki naučnici Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan dobili ovogodišnju Nobelovu nagradu za psihologiju ili medicinu.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Magazin