Nauka

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena trojici naučnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2021

-

11:52

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena trojici naučnika
Nobelova nagrada za fiziku dodeljena trojici naučnika - Copyright tanjug/Pontus Lundahl/TT via AP

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici Sjukuro Manabe iz SAD, Klaus Haselman iz Nemačke i Ðorđo Parisi iz Italije su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2021. godinu zbog "revolucionarnog doprinosa razumevanju složenih fizičkih sistema", saopštio je danas Nobelov komitet za dodelu nagrada.

Manabe i Haselman su zajednički dobitnici polovine Nobelove nagrade, i to za fizičko modelovanje Zemljine klime, kvantifikovanje promenljivosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrevanja.

Drugu polovinu je osvojio Đorđo Parizi, za otkrivanje međusobnog delovanja poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera.

Prestižna nagrada se sastoji od dodele zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od deset miliona švedskih kruna (više od milion evra).

Parizi: Klimatske promene ogromna pretnja

Manabe je rođen 1931. godine u Japanu, a trenutno je profesor meteorologije na Univerzitetu Prinston u SAD.

Haselman je rođen 1931. godine u Nemačkoj, a trenutno radi kao profesor na Institutu za meteorologiju Maks Plank u Hamburgu.

Tanjug/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Đorđo Parizi

Parizi je rođen 1948. u Italiji, i profesor je na Univerzitetu Sapienca u Rimu. On je izjavio da klimatske promene predstavljaju "ogromnu pretnju" čovečanstvu, zbog čega je veoma važno da vlade preduzmu što je moguće brže mere.

"Vrlo sam srećan što sam dobio Nobelovu nagradu jer je to priznanje za sve oblasti na kojima sam radio", izjavio je Parizi, a prenosi agencija Rojters.

Uobičajeno je da nekoliko naučnika koji rade u srodnim oblastima dele nagradu.

Samo jedna osoba dvostruki dobitnik nagrade za fiziku

Nobelovu nagradu za fiziku su prošle godine dobili Amerikanac Andrea Gez, Rodžer Penrouz iz Britanije i Rajnhard Gencel iz Nemačke za otkriće jednog od fenomena svemira - "crne rupe".

Inače, Nobelova nagrada ustanovljena je da bi se odalo priznanje istaknutim ličnostima za akademska, kulturna i naučna dostignuća. Prvi put je dodeljena 1901. godine.

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je 114 puta od 1901. do 2020. godine. Do sada ju je dobilo 2015 ljudi, a jedina osoba koja ju je dobila dva puta je Džon Bardin - on je bio nagrađen 1956. i 1972. godine.

U ponedeljak je dodeljena Nobelova nagrada za dostignuća u sferi fiziologije ili medicine, i to Amerikancima Dejvidu Džulijusu i Ardemu Pataputijanu, koji su otkrili receptore za temperaturu i dodir.

Narednih dana biće dodeljene i nagrade za izvanredan rad u oblastima hemije, književnosti, mira i ekonomije.

Komentari (0)

Magazin