Fokus

Dobitnici Nobelove nagrade za mir novinari iz Rusije i sa Filipina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2021

-

11:24

Dobitnici Nobelove nagrade za mir novinari iz Rusije i sa Filipina
Dobitnici Nobelove nagrade za mir novinari iz Rusije i sa Filipina - Copyright AP Photo/Aaron Favila; Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Nobelovu nagradu za mir dobili su novinar iz Rusije Dmitrij Muratov i novinarka sa Filipina Marija Resa, koji su svojim zalaganjima doprineli slobodi govora.

Nagrada, koja je od 1901. godine dodeljena 102 puta, odlazi u ruke osobi ili osobama koje su "učinile najviše ili najbolje za bratstvo među narodima". Dmitriju i Mariji je nagrada dodeljena "za napore u zaštiti slobode izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir".

Dmitrij Muratov je glavni urednik "Novaje gazete", jedine istinski kritične novine sa nacionalnim uticajem u Rusiji. Dmitrij je list osnovao 1993. godine i još predstavlja njegovu pokretačku snagu. Novaja Gazeta sa 60 zaposlenih, poznata je po dubinskim istragama o osetljivim pitanjima kao što su korupcija na visokom nivou, kršenje ljudskih prava i zloupotreba položaja. Nažalost, platio je visoku cenu za ovaj pionirski rad - tri njegova reportera su ubijena. Poslednja žrtva bila je istraživačka novinarka Ana Politkovskaja, koja je stekla međunarodno priznanje svojim nezavisnim izveštavanjem o Čečeniji i Severnom Kavkazu.

Marija Resa, dobitnica Nobelove nagrade za mir sa Filipina je osnivač, izvršna direktorka i urednica internet portala Rappler, pokrenutog 2012. godine, koji je poznat po kritičkom izveštavanju o kontroverznim politikama i akcijama predsednika Rodriga Duertea. Štaviše, i ova stranica je bila na meti filipinske vlade. U novembru su vlasti saopštile da imaju osnova da podignu optužnicu protiv Rese i njene internet stranice zbog utaje poreza. U januaru je Komisija za hartije od vrednosti zabranila da se produži registracija portala, a sledećeg meseca ekipa portala, čiji je sadržaj predsednik okarakterisao kao "lažne vesti", nije mogla da prisustvuje zvaničnim događajima u predsedničkoj palati. Ali, Rappler nastavlja s radom, a Resa osporava ono što smatra politizacijom odluke komisije čiji je cilj gušenje kritičkog izveštavanja.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Nagrada će dobitnicima biti dodeljena 10. decembra u Oslu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet