Aktuelno iz kulture

Ilegalni irski bar doneo umetničkom kolektivu prestižnu Tarner nagradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija / BBC

02/12/2021

-

21:40

Ilegalni irski bar doneo umetničkom kolektivu prestižnu Tarner nagradu
Ilegalni irski bar doneo umetničkom kolektivu prestižnu Tarner nagradu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rekonstrukcija ilegalnog irskog bara u kakvim se u 18. veku točio alkohol doneo je svojim tvorcima, umetničkom kolektivu Array prestižnu Tarnerovu nagradu za 2021. godinu.

Grupa umetnika iz Belfasta bavi se problemima u Severnoj Irskoj i njihovi radovi obuhvataju performanse, proteste, izložbe i događaje. Za Tarner nagradu konkurisali su interaktivnom instalacijom "The Druithaib's Ball" koji je rekonstrukcija takozvanog "sibina" sa "gostima" - lutkama u prirodnoj veličini i posterima sa demonstracija. 

Jedanaest članova ovog kolektiva podeliće novčanu nagradu u iznosu od 25.000 funti (oko 33.000 dolara) i prvi su severnoirski umetnici koji su ikada dobili ovo priznanje. 

profimedia

Array kolektiv u njihovoj instalaciji

"Ovo nas zaista motiviše da stvaramo nešto novo - naročito zato što nismo radili tokom protekle godine i izlagali u poslednjih godinu i dve zbog lokdauna i svega. Tako da nam je ovo zaista podsticaj, a možda će promeniti i način na koji radimo", kaže Lora O'Konor iz ove grupe za BBC.

Novčane nagrade dobili i ostali nominovani

Ove godine su po prvi put u istoriji dodeljivanja tog priznanja u uži izbor odabrani isključivo umetnički kolektivi, a ostali nominovani su bili Black Obsidian Sound System, Cooking Sections, Gentle/Radical i Project Art Works. Oni će takođe dobiti po 10.000 funti (13.000 dolara) 

U zvaničnom saopštenju, Tejt je pohvalio rad grupe kao "optimističan i dinamičan" dodajući da se bavi "hitnim društvneim i počitičkim temama u Severnoj Irskoj sa humorom, ozbiljnošću i lepotom".

Ranijih godina Tarnerovu novčanu nagradu dobijao je samo jedan umetnik svake godine i to u iznosu od 25.000 funti, ali od prošle godine promenjen način nagrađivanja, pa je deset umetnika i kolektiva dobilo po 10.000 funti nagrade. 

Svi radovi pet nominovanih kolektiva, uključujući i pobednički, trenutno su izloženi u Herbert galeriji i muzeju u Koventriju. 

Tejt svake godine bira novi žiri koji uglavnom čine poznati galeristi, kustosi i kritičari, a barem jedan član je iz inostranstva. 

Ove godine, pobednika su proglasili Aron Čezar, direktor Delfina fondacije, Kim Mekalisi, programska direktorka Grand Union, glumac Rasel Touvi, Zoi Vitli, direktorka Čisenhejl galerije, i predsednik žirija Aleks Farkuharson, direktor Tejt galerije.

Nagrada nosi ime po jednom od najboljih britanskih slikara Vilijamu Tarneru, koji je važio za inovativnog i kontroverznog slikara svoje ere i dodeljuje se za skorije vizuelnih radova umetnika iz Velike Britanije, a ne za njihovo životno delo. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura