Aktuelno iz kulture

Nagrada "Marko Glušac" za montažerku Vanju Kovačević

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

16:07

Nagrada "Marko Glušac" za montažerku Vanju Kovačević
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Filmska i televizijska montažerka Vanja Kovačević dobitnica je nagrade "Marko Glušac", koja je dodeljena na 27. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Nagrada se dodeljuje najperspektivnijem mlađem montažeru dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi, a priznanje već sedmu godinu daje Fondacija "Marko Glušac" koji su osnovali reditelji, producenti, montažeri i prijatelji koji su sarađivali sa pokojnim montažerom.

Dobitnici nagrade do sada su - Lazar Predojev, Ðorđe Marković, Jelena Maksimović, Davor Bosankić, Marija Šarac i Mina Petrović.

Nova laureatkinja Vanja Kovačević ima veoma zanimljivu poslovnu biografiju. Prvo je studirala književnost, a onda kasnije Filmsku i TV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Trenutno se nalazi na Umetničkim doktorskim studijama u dramskim i audio-vizuelnim umetnostrima na FDU, kao doktorant. Ima iskustva kao novinar na TV B92 (1998-2002), a poslednjih šest godina je angažovana kao kordinator edukativnog programa "First Films First" na FAF-u, za reditelje Jugoistočne Evrope za razvoj debitantskog dugometražnog filma.

U karijeri se bavi i režijom, tako je realizovala dugometražni dokumentarni film "Zvezda je rođena", i sprema drugi - "Supernova".

Za sobom ima i režije kratkih dokumentarnih i igranih filmova, kao i montaže 100 muzičkih spotova, reklama, i drugih primenjenih formi. Radila je kao montažer na igranom filmu "The Box" Andrijane Stojković i na najnovijem filmu "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića i mini seriju "Porodica" Bojana Vuletića.

Čuveni montažer Marko Glušac (1969-2012) bio je jedan od najzaposlenijih i najboljih filmskih umetnika koji je radio sa veoma značajnim rediteljima. U kratkoj, ali veoma plodnoj karijeri, Glušac je bio montažer na više od 40 filmova i TV ostvarenja.

Potpisao je montažu filmova "Kaži zašto me ostavi" (1993) Olega Novkovića, kao svoj prvi projekat, a kasnije su se samo nizali uspesi - "Munje" i "Kad porastem biću Kengur" Radivoja Raše Andrića, "Klopka" i "Krugovi" Srdana Golubovića, "Život i smrt porno bande" Mladena Ðorđevića, animirani dugometražni "Edit i ja" Alekse Gajića, "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića, "Hadersfild" Ivana Živkovića, serije "Vratiće se rode" Gorana Gajića, "Vojna akademija" Dejana Zečevića, dokumentarac "Zabranjeni bez zabrane" Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića, i mnoge druge.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura