Aktuelno iz kulture

Frano Lasić povodom beogradske premijere: "Elegija lovora" je psihodrama sa primesama mistike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2021

-

14:34

Frano Lasić povodom beogradske premijere: "Elegija lovora" je psihodrama sa primesama mistike
Frano Lasić povodom beogradske premijere: "Elegija lovora" je psihodrama sa primesama mistike - Copyright Promo/Bogdana Marić

veličina teksta

Aa Aa

Na konferenciji za medije povodom beogradske premijere filma "Elegija lovora", koja je održana sinoć u u okviru takmičarskog programa 27. Festivala autorskog filma, govorili su producentkinja Jelena Angelovski, reditelj i scenarista Dušan Kasalica, i glumac Frano Lasić.

U ovom ostvarenju uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (koju glumi Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom.

"Jako me zanima način na koji se komunicira, i u svim scenarijima na kojima sam radio, uvek mi je veoma važna stilizacija dijaloga. Moja prva ideja je zapravo bila da posmatram način na koji ljudi danas vode komunikaciju, gde se zapravo često ne razgovara, već se svi samoprezentuju i vode monologe. Onda sam počeo da razmišljam o generaciji naših roditelja, koji su pasivno i ćutke gledali sve ono što nam se dešava već 30 godina, bez pretjerane involviranosti. Kao da su očekivali da će se sve ovo samo od sebe srediti", kazao je reditelj i scenarista.

Promo/Bogdana Marić

Ekipa filma "Elegija lovora"

Frano Lasić kaže da je reditelja upoznao pošto je dobio scenario, te da je Kasalica pedantan čovek koji je od početka kristalno jasno znao šta hoće da film donese, te da je sve onda bilo lako.

"Kada sam pročitao scenario, zaintrigirala me je priča, to je jedna psihodrama sa primesama mistike. Cela tema me je zaokupila tako da smo proveli dosta vremena pričajući o tome. Naravno, uz dosta elaboriranja, jer je Filip zapravo jedan linearni lik koji nema jakih izražaja ka spolja, već sve doživljava u sebi i dozvoljava da život teče pored njega".

Glumačku ekipu, pored Frane Lasića i Savine Geršak, čine Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

"Dušan i ja se znamo od 2011. godine, a zajedno smo producirali film `Ti imaš noć` Ivana Salatića. Nas troje smo se okupili oko crnogorske producentske kuće Meander film sa idejom kakve filmove treba da stvaramo i koje su to nove vrednosti koje film s ovih prostora treba da donese. Dušan ima jedinstven pristup u obrađivanju svih tema kojima se do sada bavio i u njima se oseća kontinuitet iz godine u godinu. Kada sam pročitala `Elegiju Lovora`, taj scenario je bio toliko jasan i koherentan, da je samo bilo potrebno da nađemo novac i odmah uđemo u snimanje", kazala je producentkinja Jelena Angelovski.

"Elegija lovora" je svoju svetsku premijeru imala 15. avgusta na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je i na filmskom festivalu u Hamburgu u Nemačkoj. Film je nastao u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda. Projekat je takođe podržan i od strane Filmskog centra Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura