Aktuelno iz kulture

Najbolji restauratori Mikelanđelovih mermernih skulptura su bakterije

Komentari

Autor: The Verge / S. R.

02/06/2021

-

09:06

Najbolji restauratori Mikelanđelovih mermernih skulptura su bakterije
Najbolji restauratori Mikelanđelovih mermernih skulptura su bakterije - Copyright Wikipedia.org/shakko

veličina teksta

Aa Aa

Prljavština se već vekovima skuplja na Mikelanđelovim remek-delima u Kapeli Mediči, pa je tim restauratora odlučio da u pomoć pozove "čistače" koji su vidljivi isključivo pod mikroskopom.

Reč je o specijalnim bakterijama, koje uspešno uklanjaju vekovima stare naslage, a mermere ostavljaju blistavo čistim.

Tim je odabrao posebne sojeve, koje razlažu čak i najveće zagađivače u relativno bezopasna jedinjenja. U ovom slučaju, prvo su na manjoj površini ispitali kako deluju različite vrste i onda odabrali nekoliko njih koje uklanjaju čak i lepak, pa i fleke stare gotovo 500 godina.

Rezultat projekta biće objavljen u junu, ali već sad možete da zavirite u fotografije objavljene u ekskluzivnom članku u Njujork Tajmsu.

Ovo nije prvi put da bakterije pomažu u čišćenju vrednih umetničkih dela. Italijanski konzervatori imaju mnogo iskustva u tome, pa su tako bakterije koje razlažu sumporna jedinjenja uklanjale crne naslage sa nekih delova Milanske katedrale i u tome bile uspešnije od mnogih profesionalnih proizvoda za čišćenje.

U Pizi, poseban soj bakterija pomogao je u čišćenju oštećenih freski na kupoli katedrale, kao i na groblju u blizini Krivog tornja.

Drugi istraživači koji ispituju bakterije i druge mikroorganizme na slikama, otkrili su da neki od njih sprečavaju propadanje umetničkih dela.

Komentari (0)

Kultura