Aktuelno iz kulture

Trijumf "Perja" na 27. Festivalu autorskog filma

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/12/2021

-

09:50

Trijumf "Perja"  na 27. Festivalu autorskog filma
Trijumf "Perja" na 27. Festivalu autorskog filma - Copyright Promo/Festival autorskog filma

veličina teksta

Aa Aa

Pobednik 27. Festivala autorskog filma i osvajač nagrade Grand Prix "Aleksandar Saša Petrović" je film "Perje" egipatskog reditelja Omara El Zoharija, saopšteno je sinoć na svečanom zatvaranju u Kombank dvorani.

U ime žirija za Međunarodni takmičarski program, reditelj i scenarista Bojan Vuletić, rekao je povodom nagrađenog filma da je sloboda danas najskuplja reć.

"Nagrađeni film na neobičan i simboličan način kroz priču o jednoj kokoški oslikava borbu za slobodu", naveo je Vuletić.

Radnja filma je sledeća - kada jedan magični trik na rođendanskoj zabavi pođe po zlu, autoritativni otac se pretvara u kokošku. Majka koja je život posvetila brizi o mužu i deci sada mora da preuzme ulogu glave porodice.

Film je rađen u koprodukciji Egipta, Francuske, Holandije i Grčke, a reditelj Omar El Zohari je zahvalio na nagradi putem video linka.

Fondacija "Aleksandar Saša Petrović" dodeljuje i nagradu za najboljeg reditelja, a ove godine je to Kiro Ruso koji je nagrađen za film "Veliko kretanje" u koprodukciji Bolivije, Francuske i drugih zemalja, a koji obrađuje temu rudara koji traže da se vrate na posao.

Režiser je zahvalio, kao i svi ostali laureati, putem video javljanja i rekao da je veoma srećan zbog nagrade koja predstavlja podršku za njegov dalji stvaralački rad, da je ona vetar u leđa da se bavi važnim temama koje ruše granice.

Film je, inače, osvojio i nagradu "Aleksandar Petković" za najbolji snimateljski rad na festivalu, a laureat, direktor fotografije Pablo Paniagialo je zahvalio žiriju i publici putem video obračanja i poručio da se nada da su svi uživali u filmu.

Žiri Takmičarskog programa dodelio je ovog puta dve nagrade i to filmovima koji na različite načine govore o slobodi, a smešteni su u zatvor. Tako je Specijalno priznanje otišlo austrijsko- nemačkom filmu "Konačna sloboda" reditelja Sebastijana Majzea, koji govori o zatvaranju homoseksualaca,a čiji je scenarista Tomas Rajder, dok je drugi film rusko-ukrajinska drama "107 majki" Petera Kerekesha s pričom o ženskom zatvoru.

Nagradu "Gordan Mihić" za najbolji scenario dobila je ruska autorka Kira Kovalenko za film koji je i režirala "Opuštanje pesnica". Filmu je priparala i nagrada profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, a u čast Slavka Vorkapića. 

Autorka je poslala iskreno i nadahnuto pismo zahvalnosti za dve nagrade.

Nagrada za "Najhrabriji" film programa "Hrabri Balkan" osvojio je neobičan utopistički SF film "Zemlja toplih voda" tandema Igor i Ivan Buharov, braće iz Mađarske.

Specijalno priznanje "Hrabrog Balkana" poneo je kratki albanski film "Raseljeni" Samira Karahode.

Na zatvaranju festivala je kratkim filmom predstavljena autobuska tura reditelja Gorana Markovića sa novinarima, gde ih je uz mnoge anegdote vodio kroz Beograd, po lokacijama na kojima je snimao svoje filmove "Variola vera", "Majstori, majstori", "Sabirni centar" i "Specijalno vaspitanje".

Cela sala je dugim aplauzom pozdravila Gorana Markovića koji se poklonio iz publike, a inače je prve večeri otvaranja Festivala autorskog filma, primio nagradu za životno delo.

Promo/Festival autorskog filma

Baljak: Žilnik je ponovo cenzurisan, film "Sloboda ili strip" i dalje stoji na ledu, bez nade da se završi u dogledno vreme

Posle dodele svih nagrada održana je premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Žurnal o Želimiru Žilniku" režisera Janka Baljka.

"Naš film smo snimali uz veliku ljubav i strast pune tri godine, jedno veliko putovanje po zemlji koje više nema i po stvaralaštvu Želimira Žilnika, jedinstvenog filmskog autora. U ovom filmu videćete, između ostalog, i priču o njegovom filmu ’Sloboda ili strip’ koji je pre 50 godina cenzura zabranila, zaplenila kopiju i koji je Žilnik pre izvesnog vremena uspeo da pronađe i nastavi rad na njemu. Kako je život vrlo često zanimljiviji od filma, pre par dana Žilnik je ponovo cenzurisan i taj film i dalje stoji na ledu, bez nade da se završi u dogledno vreme", izjavio je režiser i scenarista Janko Baljak, pa dodao:

"U jednom istom danu UO Filmskog centra Srbije uspeo je da cenzuriše ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno delo, Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića. Moram da kažem da je to nešto na čemu bi pozavideli sigurno i cenzori iz Žilnikovog vremena. Zapravo, ceo ovaj film i ceo ovaj festival govore nam o tome koliko je potraga za slobodom, kojoj je čitav svoj opus Želimir Žilnik posvetio, duga, vrlo često osuđena na neuspeh i koliko je možda nekad sama ta potraga važnija od osnovog cilja kome smo se jako malo nažalost svih ovih godina primakli."

Na kraju projekcije publici se poklonila autorska ekipa uz veliki aplauz, a najveći je dobio upravo Žilnik.

Festival na bis će danas odabrane filmove prikazivati u bioskopima Dvorana kulturnog centra, Kombank Dvorana, kao i Dom kulture Studentski grad.

FAF u svom 27. izdanju je trajao 8 dana, sa 8 programskih selekcija, 86 filmova, u 11 beogradskih bioskopa i prvi put ove godine u još 10 gradova Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura