Aktuelno iz kulture

Prateći program izložbe "Figura kao izraz egzistencije" Vladimira Veličkovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/12/2021

-

16:15

Prateći program izložbe "Figura kao izraz egzistencije" Vladimira Veličkovića
Prateći program izložbe "Figura kao izraz egzistencije" Vladimira Veličkovića - Copyright Bojana Janjić, MSU

veličina teksta

Aa Aa

Stručna vođenja u okviru pratećeg programa izložbe "Figura kao izraz egzistencije" Vladimira Veličkovića, koja je otvorena u Muzeju savremene umetnosti, odvijaće se četvrtkom u 16 časova i subotom u 13 časova.

"Vladimir Veličković, crteži beogradskog perioda" naziv je predavanja autorke izložbe Žakline Ratković koje će biti održano u petak, 10. decembra u 16 časova.

"Usled pandemije uzrokovane Covid -19 virusom, maksimalan broj koji može prisustvovati javnom vođenju i predavanju je 20 posetilaca, stoga je neophodno prijaviti unapred svoje prisustvo putem mejla: info@msub.org.rs", navode iz Muzeja savremene umetnosti.

Vladimir Veličković je jedinstvena stvaralačka figura koja po svojim složenim  identitetskim obeležjima istovremeno pripada različitim kulturama: srpskoj, jugoslovenskoj, francuskoj, evropskoj, pomerajući granice percepcije jugoslovenske umetnosti datog vremena i takođe ostavljajući mogućnost preispitivanja aktuelne postjugoslovenske umetničke pozornice. 

Bojana Janjić, MSU

 

Izložba na svih pet nivoa Muzeja obuhvata preko sto radova Vladimira Veličkovića realizovanih u medijima slike i crteža, među kojima je i trinest dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu kolekcioniranih tokom proteklih decenija, tačnije od 1962. do 2019. godine. Pored radova iz kolekcije Muzeja, na izložbi su zastupljena i dela iz drugih institucija, muzeja i galerija, i privatnih kolekcija.

Izložbu prati katalog koji sadrži studijske tekstove muzejskih savetnika Svetlane Mitić i Žakline Ratković, i dr Jasmine Čubrilo kao i antologijske tekstove inostranih autora, Mišela Onfrea i Alena Žufroa.

Posebnu celinu na izložbi čini video program sastavljen od dokumentarnih filmova i video priloga čije se emitovanje odvija tokom čitavog radnog vremena.

Bojana Janjić, MSU

 

Vladimir Veličković (1935-2019) diplomirao 1960. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića (1962-1963) u Zagrebu, a od 1963. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Od 1966. živieo je i radio u Parizu.

Predstavljao je Jugoslaviju na 36. Bijenalu u Veneciji 1972. godine. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Francuske akademije (Academie des Beaux-Arts - Institut de France) i Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU). Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem u oblasti kulture i umetnosti Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres i ordenom Légion d'Honneur. Veličković je, takođe, bio i profesor (1983-2000) na École nationale supérieure des beaux-arts u Parizu. Osnivač je fonda za crtež "Vladimir Veličković" iz koga se nagrađuju mladi umetnici Srbije.

 
Izložba "Figura kao izraz egzistencije" može se pogledati svakog dana, osim utorkom, od 10 do 18 časova do 21. februara 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura