Aktuelno iz kulture

Izložba Aleksandra Mitrovića u Galeriji Haos

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

19:22

Izložba Aleksandra Mitrovića u Galeriji Haos
Promo/Galerija Haos - Copyright Promo/Galerija Haos

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Mitrović se predstavlja publici u Galeriji Haos, izložbom koja će biti otvorena od 30. novembra do 17. decembra.

"Ovoga puta predstavljamo jednog mladog stvaraoca iz Arilja, koga je takođe akademik Vladimir Veličković primetio kao svojevrsni crtački potencijal. Reč je o Aleksandru Mitroviću, ne onom što je dao gol u devedesetom minutu i tako našu fudbalsku reprezentaciju odveo na svetsko prvenstvo, već o Aleksandru Mitroviću, likovnom stvaraocu koji postiže poene na polju vizuelnih umetnosti i to veoma zapažene poene", navodi se u najavi Galerije Haos povodom izložbe, koju će 30. novembra otvoriti osnivač i vlasnik izložbenog prostora Haos Borka Božović.

Tekst za ovu postavku je sačinila istoričarka umetnosti Kristina Selaković, koja između ostalog zapaža: "Aleksandar Mitrović minuciozno, strpljivo i nadasve s lakoćom svojim crtežima nas  uvodi  u njegov svet detinjstva i odrastanja. Inspiraciju nalazi u metalnim kutijama punim uspomena. Obično su to crno-bele fotografije bližnjih koje nas uvode u lavirint prošlosti i sećanja.

Aleksandar Mitrović u svom prosedeu koristi grafitne olovke, ugljen, četke i razblaženi tuš. Njegove linije su tanane, precizne, katkad lazurne. Njima postiže mekoću u izrazu i gotovo  akvarelski efekat, naročito svojim lavirunzima. Njegovi biciklisti, deca sa trotinetima i triciklima personificiraju radost, igru, odrastanje, vraćanje prirodi, optimizam, svet posebne lepote, one za kojom žudimo.

"Osim crteža, Mitrović se interesuje i za odbačene predmete, limene kutije koje takođe doživljava kao površinu na kojoj se može zabeležiti crtež i intiman svet prirode. Stare kutije u kojima su čuvane zaboravljene  gramofonske igle pokrenule su umetnika da iglu poveže sa grafitnom olovkom. Kao što igla čita zvuk, sa određene ploče i pokreće muziku prošlih vremena, tako i linija čita određene oblike iz prirode koji su preneseni na crtež", navodi u tekstu Selaković.

Promo/Galerija Haos

Aleksandar Mitrović

Aleksandar Mitrović je rođen u Užicu 1990. godine. Završio je Srednju umetničku školu u Užicu  na smeru Konzervacija kulturnih dobara, nakon čega 2009. upisuje Fakultet likovnih umetnosti  u Beogradu, na smeru slikarstvo, u klasi prof. Velizara Krstića, dok je master studije završio u klasi prof. Gordana Nikolića.

Do sada je svoje likovne radove izlagao na preko pedeset grupnih i devet samostalnih izložbi. Osvojio je nekoliko nagrada, među kojima je i Glavna nagrada na 17. Bijenalu studentskog crteža Srbije, pohvalu Fondacije Vladimir Veličković, Povelju FLU, kao i priznanje za posebne rezultate i doprinos u razvoju dece i omladine Srbije. Trenutno je na doktorskim studijama u Beogradu, a radi kao asistent na Pedagoškom fakultetu u Užicu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura