Aktuelno iz kulture

Jedini muzej na svetu u kom kustosi moraju da nose pancire

Komentari

Autor: CNN

06/12/2021

-

07:11

Jedini muzej na svetu u kom kustosi moraju da nose pancire
Jedini muzej na svetu u kom kustosi moraju da nose pancire - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Korejska demilitarizovana zona je ničija zemlja duž 38. paralele između Severne i Južne Koreje. Na tom mestu otvoren je novi muzej "Unimaru", u kom su na inauguralnoj izložbi pod nazivom "2021 DMZ Art and Peace Platform" predstavljena 34 dela poznatih umetnika.

"Unimaru" je nekada bio prostor u kom je carina proveravala putnike, pre nego što ih je puštala da posete Demilitarizovanu zonu, ali je 2007. preseljena u veći prostor. 

Zgrada je bila potpuno prazna, ali ju je ponovo osmislila arhitektonska kuća MPART, koja je takođe projektovala Nacionalni muzej savremene umetnosti u Seulu.

Naziv "Unimaru" je kovanica dve korejske reči: "uni", što znači "jedan" i "maru", što znači "prostor", piše CNN.

Kako zbog bezbednosti, tako i zbog pandemije, broj posetilaca je ograničen na trideset ljudi po grupi, a svaki od njih prethodno mora da pošalje zahtev korejskom Ministarstvu ujedinjenja, zvaničnom telu korejske vlade, koje promoviše ponovno ujedinjenje dve Koreje i dijalog među zemljama.

Nakon dobijanja dozvole, posetioci dobijaju besplatnu kartu za "Unimaru" i mogu da se ukrcaju u jedan od specijalnih autobusa, koji imaju dozvolu za prevoz putnika do Demilitarizovane zone.

Nakon što im provere putne isprave, posetioci u pratnji osoblja Ministarstva dolaze do muzeja. Svi gosti moraju da poštuju protokol oblačenja, a zabranjene su minisuknje, šortsevi i sva garderoba sa kamuflažnim dezenom.

Nije dozvoljeno ni mahati bilo kome, niti fotografisati se bez dozvole, a zabranjen je ulaz deci mlađoj od osam godina.

Tehnički, dve Koreje su još u ratu, ali su 2018. sklopile dogovor da će formalno raditi na okončanju tog konflikta. Sporazum podrazumeva da obe zemlje uklone naoružane čuvare iz Zajedničke oblasti bezbednosti, a zahvaljujući toj odluci, napušteno je nekoliko vojnih osmatračnica u blizini "Unimaru", što je omogućilo njegovo otvaranje.

Jeon Šim Čung, umetnička direktorka muzeja, ispričala je za ArtNet da ona i ostali članovi osoblja muzeja nose pancire iz predostrožnosti. 

Jedan deo muzeja namerno je ostavljen praznim, jer se kustosi nadaju da će jednog dana tu izložiti radove severnokorejskih umetnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura