Aktuelno iz kulture

Preminuo Petar Volk, nekadašnji upravnik JDP i jedan od osnivača Festa

Komentari

Autor: 24Sedam

05/12/2021

-

17:02

Preminuo Petar Volk, nekadašnji upravnik JDP i jedan od osnivača Festa
Petar Volk - Copyright Prinskrin/Youtube/Ras Televizija

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta i jedan od osnivača Festa Petar Volk preminuo je u 91. godini.

Bio je jedna od najuglednijih ličnosti naše kulturne scene, a umro je od posledica moždanog udara. Vest o smrti potvrdila je njegova ćerka Maja Volk, prenosi 24sedam.

Petar Volk rođen je 9. novembra 1931. godine u Bosanskom Petrovcu. Nakon završetka Banjalučke gimnazije dolazi na studije u Zagreb, u kojem je na Filozofskom fakultetu diplomirao književnost. Školovanje je nastavio u Pragu, gde je 1971. godine doktorirao filmsku i pozorišnu estetiku. Dobio je i drugi doktorat iz oblasti teorije filma na beogradskom Univerzitetu umetnosti 1986. godine. Po završetku školovanja, jedno vreme je u Sarajevu radio kao dramaturg i kritičar, da bi se potom nastanio u Beogradu.

Volk je 1977. godine postao upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Za vreme njegovog mandata, koji je trajao nepune četiri godine, na scenu JDP postavljene su neke od čuvenih predstava, poput "Vase Železnove", a na njegovu inicijativu po prvi put u ovaj teatar došli su strani reditelji, imena kao što su Franko Zafireli iz Italije, ili Tavstanogov iz Rusije.

Takođe, organizovana su brojna, uspešna gostovanja predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta u inostranstvu. Komadi "Vasa Železnova", "Dundo Maroje" i "Pučina" gostuju u Moskvi i Lenjingradu, "Otelo" i "Dundo Maroje" u berlinskom Dojčes teatru, a "Šamar" u Drezdenu.

Na Volkov poziv u Jugoslovensko dramsko dolazi poljski reditelj Ježi Jarocki i na scenu postavlja komad Isaka Babelja "Sumrak". Takođe, JDP uspostavlja saradnju sa Teatrom "Ivan Vazov" iz Sofije, pa tako glumac Branko Pleša u Bugaskoj režira Kovačevićev "Sabirni centar", a Krikor Azarjan "Nekršten dan" u JDP.

Prinskrin/Youtube/Ras Televizija

 

Volk je bio jedan od osnivača Festa i direktor Pulskog filmskog festivala. Bio je, takođe, na čelu Jugoslavija filma, kao i direktor Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. Upravo je za njegovog mandata ovaj muzej pokrenuo časopis "Teatron".

Pozorišni i filmski kritičar i teoretičar objavio je šezdesetak knjiga, među kojima su i one o glumačkim velikanima Milivoju Živanoviću, Dobrici Milutinoviću, Žanki Stokić… Naročito se posvetio istoriji teatra na ovim prostorima, od prve polovine 19. veka do savremenog pozorišta.

Bio je i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem je predavao "Istoriju filma", a jedno vreme bio i šef katedre za Istoriju i teoriju.

Volk je bio i predsednik Upravnog odbora Instituta za film. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je i Oktobarska nagrada grada Beograda.

Sve do 2004, čitavih pet decenija bio je u braku sa glumicom Mirjanom Kodžić, u kojem je dobio ćerku Maju Volk.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura