Aktuelno iz kulture

Preminuo legendarni bas gitarista Robi Šekspir

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

11:59

Preminuo legendarni bas gitarista Robi Šekspir
Robi Šekspir - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Robert Robi Šekspir, jamajčanski bas gitarista, najpoznatiji kao deo rege dvojca "Slaj i Robi", preminuo je u sredu, saopštila je ministarka kulture Jamajke. Muzičar je imao 68 godina.

Rođen kao Robert Voren Dejl Šekspir u Istočnom Kingstonu 1953. godine, Šekspir je bio inventivan basista koji je radio sa velikim imenima iz rege sveta, uključujući Boba Marlija, Pitera Toša i Gregorija Ajzaksa.

Ministarka kulture Jamajke Olivija Grejndž nazvala ga je jednim od velikih muzičara zemlje.

"Tužna sam i u šoku nakon što sam upravo primila vest da je moj prijatelj i brat, legendarni basista Robi Šekspir umro", navela je u ona u izjavi, ne precizirajući međutim uzrok smrti, ali dodajući da je "bolovao već neko vreme".

Nekoliko puta našao se na listi "najboljih basista", uključujući i listi časoposa "RolingStoun" na kojoj je 50 najvećih basista svih vremena.

Robi Šekspir je zajedno sa bubnjarom Slajom Danbarom bio zvezda Nišvila 2011. Slaj i Robi su počeli su kao prateći muzičari u bendovima slavnih prethodnika Džimija Klifa, Pitera Toša i drugih, a prema nekim procenama u tandemu su, najčešće i kao producenti i studijski muzičari, učestvovali u snimanju preko 200.000 pesama. Gremi u rege kategoriji "Slaj i Robi" su dobili 1998. godine albumom "Friends".

Komentari (0)

Kultura