Aktuelno iz kulture

Promocija knjige Milovana Zdravkovića: Priče sa scene i oko nje, iz pozorišnog bifea, glumačkih druženja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

14:44

Promocija knjige Milovana Zdravkovića: Priče sa scene i oko nje, iz pozorišnog bifea, glumačkih druženja
Promocija knjige Milovana Zdravkovića: Priče sa scene i oko nje, iz pozorišnog bifea, glumačkih druženja - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Promocija knjige "Anegdote i crtice iz pozorišnog života" (drugo dopunjeno izdanje) autora Milovana Zdravkovića, u izdanju Festivala monodrame i pantomime, biće održana 11. decembra u 12 časova na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorište u Beogradu.

Prethodna knjiga objavljena je pre tri godine, a u ovo dopunjeno izdanje uvršteno je oko stotinak novih priča sa scene i oko nje, iz pozorišnog bifea, glumačkih druženja...

"Knjiga `Anegdote i crtice iz pozorišnog života` priređivača Milovana Zdravkovića nadovezuje se na knjige pređašnjih autora, ali ima nešto drugačiji pogled na pozorište, i odabrane anegdote i humoristične pričice kojima je prožeta, smatra ugledni teatrolog Radomir Putnik, u funkciji su jedne druge ideje.

"Priređivač je, naime, anegdote rubricirao i svrstao ih u dvadesetak idejno-tematskih celina gde im je dao zadatak da upotpune i detaljnije ilustruju priređivačevu tezu. Reč je, dakle, o nameri Milovana Zdravkovića da opiše ili detaljnije objasni niz pojava i odnosa u pozorištu, odnosno da ustanovi kakva je složenost svakodnevnog pozorišnog života u kome postoji uzajamna veza između mnogo segmenata od kojih je načinjena teatarska svakodnevica. Iskustvo je priređivača usmerilo ka ovakvom načinu posmatranja pozorišne delatnosti, jer se nepredviđene situacije i stresni trenuci na sceni svakodnevno dešavaju i proizvode razloge za smeh kojim se prevazilazi svaki personalni ili drugačiji konflikt", smatra Putnik.

Prema njegovim rečima, knjige kao što je ova koju je priredio Milovan Zdravković, imaju lepu osobinu - one nemaju završetak; drugačije rečeno, one poseduju neograničnu mogućnost prihvatanja novih anegdota koje se svakodnevno rađaju u pozorištu i oko pozorišta.

Anegdote su, ocenjuje Putnik, jedan oblik slavljenja slobodnog duha i spasonosnog humora kojim se prevazilaze svi pravi, ali i izmišljeni pozorišni problemi.

Osim autora, o knjizi će govoriti teatrolog Aleksandra Milošević i dramski umetnici Rada Đuričin, Vesna Stanković i Gojko Baletić. U okviru programa, kao specijalni gosti nastupiće Duo Moderato, operski pevač Oliver Njego i baletski par Marina Miletić i Rafaele Diliđente. Ulaz je slobodan.

Preporuka za vas

"Uvođenje u posao" , knjiga drama Dragoslava Mihailovića biće predstavljena na sceni Ateljea

Komentari (0)

Kultura