Aktuelno iz kulture

Jadranka Jovanović premijerno kao Orfej

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

13:49

Jadranka Jovanović premijerno kao Orfej
Jadranka Jovanović premijerno kao Orfej - Copyright Vukica Mikača

veličina teksta

Aa Aa

Opera Kristofa Vilibalda Gluka "Orfej i Euridika" u režiji Aleksandra Nikolića biće izvedena sutra (8. decembar) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a prvakinja Opere Jadranka Jovanović nastupiće premijerno u ulozi Orfeja, saopštili su iz nacionalnog teatra.

Reč je o najnovijoj operskoj produkciji naše kuće, čija je premijera održana 23. juna ove godine, a kojom će prvi put dirigovati Dijana Cvetković. U ulozi Euridike nastupa Nevena Bridžen, a Amora tumači Sofija Pižurica.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav. U postavci Aleksandra Nikolića, Orfej kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam.

Učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta. Scenografiju je uradila Dunja Kostić, a kostime Katarina Grčić Nikolić.Koreograf Aleksandar Ilić.

Ovo je tek druga postavka tog operskog remek-dela klasične lepote i odmerenosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Opera "Orfej i Euridika" prvi put premijerno je izvedena u nacionalnom teatru 12. decembra 1959. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji i koreografiji Ani Radošević, a u podeli su bile Biserka Cvejić (Orfej), Dobrila Bogošević (Euridika) i Sofija Janković (Amor).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura