Aktuelno iz kulture

Zoran Pajić i Dušan Kaličanin u filmu "Strah od leptira": Najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo

Komentari

Autor: 24sedam, Euronews Srbija

11/12/2021

-

11:58

Zoran Pajić i Dušan Kaličanin u filmu "Strah od leptira": Najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo
Zoran Pajić i Dušan Kaličanin u filmu "Strah od leptira": Najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo - Copyright Heartefact

veličina teksta

Aa Aa

Film "Strah od leptira" u režiji Isidore Goncić, sa Zoranom Pajićem i Dušanom Kaličaninom u glavnim ulogama, premijerno će biti prikazan 12. decembra u Domu omladine Beograda u okviru Merlinka festivala.

Ostvarenje "Strah od leptira" nastalo je po motivima istoimene pozorišne predstave i prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika.

"Otkako smo počeli da radimo prvo predstavu, a posle i film, mene je najviše pogađala i uzbuđivala priča o slobodi. Tačan je kliše da niko nije slobodan dok svi nismo slobodni, i to je poruka kroz iskrenu ljubav i okolnosti u kojima se junaci nalaze. Igranje s kamerom i kadrovima na nešto što smo već stvorili, dalo je liričnost celoj priči. Sa filmom smo otišli korak dalje", kazala je rediteljka Isidora Goncić na konferenciji za medije.

Dušan Kaličanin, koji u filmu tumači Vjerana Miladinovića Merlinku, navodi da je rad na filmu bio dosta zahtevan i obavezujući jer "imamo priču koja je već dovoljno poznata, o liku koji već postoji."

"To je velika odgovornost koju ja i danas nosim. Isidora je imala divnu ideju da ne radimo imitaciju Vjerana, već da provlačimo one njegove karakteristike koje su najbitnije. Na kraju sam srećan što su ljudi rekli da su mogli da vide Vjerana u tome. Najtužnija stvar je da i dalje nemamo epilog i razrešenje tog slučaja", naveo je Kaličanin.

Zoran Pajić koji u ovoj kompleksnoj i tragičnoj priči, kao i Kaličanin, igra veoma tešku i zahtevnu ulogu, za portal 24sedam ističe posebnu simboliku leptira kao simbola pomenute slobode:

"Film je rađen po motivima romana `Poljubac žene pauka` Manuela Puiga i biografiji Vjerana Miladinovića Merlinke, a sama radnja se dešava tokom devedesetih godina u zatvoru. Igram lik Nikole, večitog studenta koji u svojim tridesetim godinama živi sa roditeljima, bez posla. Pun snage i besa pokušava da svoj život i društvo oko njega promeni na ulici tokom demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića", kaže Pajić, navodeći da upravo tako njegov lik završava u zatvoru gde upoznaje Vjerana, suštu suprotnost od njega.

"Simblično i stvarno zatvoreni u četiri zatvorska zida, njih dvojica pokušavaju da glasnim sanjanjem, pričanjem priča i prepričavanjem filmskih zapleta pobegnu, makar u mašti, iz surove sive stvarnosti. Ali, najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo i baš zato obojica dolaze do bolnog suočavanja sa samim sobom. Kao leptiri, svako na svoj način, doživljavaju potpunu metamorfozu. Menjajući sebe, pokušavaju da promene svet i dostignu slobodu, ali svaka sloboda ima svoju cenu, što moj lik često ponavlja tokom filma. Leptir predstavlja preporod i prelazak u novi život i simbol je slobode i besmrtnosti duše", ističe Pajić.

Producent filma i direktor festivala Merlinka Predrag Azdejković naveo je da, iako organizatori manifestacije svake godine nastoje da imaju što veći broj domaćih filmova, ali da to ne ide baš sjajno.

"Onda smo odlučili da sami počnemo da produciramo i stvaramo filmove, ako hoćemo da imamo program. Ove godine imamo 11 domaćih filmova, gde se u većini Merlinka pojavljuje kao producent ili koproducent. Bilo nam je važno da `Strah od leptira` pretočimo u igrani film, jer je sam život Vjerana Miladinovića Merlinke izuzetno filmičan", istakao je Azdejković.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala kvir filma Merlinka održava do 12. decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom "Festival 13". Repertoar ovogodišnjeg izdanja manifestacije čini 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Merlinka festival u Novom Sadu održava se do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura