Aktuelno iz kulture

Izložba Damjana Kovačevića u galeriji "Sanjaj"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2021

-

10:41

Izložba Damjana Kovačevića u galeriji "Sanjaj"
Izložba Damjana Kovačevića u galeriji "Sanjaj" - Copyright Nolens Volens

veličina teksta

Aa Aa

Galerija "Sanjaj" je pre mesec otvorila vrata za posetioce, sa idejom da taj prostor bude svojevrsna "apoteka za dušu". Pred beogradskom publikom sada je druga po redu izložba u toj galeriji, na kojoj mladi slikar Damjan Kovačević premijerno predstavlja svoj novi ciklus ulja na platnu.

Damjan je inače poznat kao autor izvanrednih crteža, ali veliki talenat mu je omogućio da hrabro kroči u svet fantastike koji je likovnim izrazom srodan sa majstorima manirizma 16. veka. Damjan na svojim slikama daje novu interpretaciju večnih tema - nastanak sveta, zvezde, krst, rođenje, stradanje, Notrdam, Bogorodica - koje uvodi u kontekst današnjeg vremena.

Nolens Volens

 

"Mislim da pre dve godine, šira publika ne bi mogla da doživi bliskost sa Damjanovim slikama, kao danas, kada smo svedoci svetske pošasti. Atropocentrizam je došao u sukob sa nevidljivim neprijateljem, koji je pokorio današnju civilizaciju i sve dosadašnje predstave o životu i smrti doveo u pitanje. Neizvesnost i strepnja je postala kolektivno osećanje, suočenje sa krhkosti čoveka i sumnja u nauku rodila je opšti skepticizam i egzistencijalni strah. Međutim u tim uslovima umetničke ideje, snovi i vizije ponovo ljude vraćaju u duhovne sfere koje možemo da vidimo na Damjanovim slikama, kao alternativu i nadu u mogućnost prevazilaženja ovog stanja u kom se nalazimo", kaže Sanja Bjelanović Janković u ime galerije "Sanjaj".

Izložba će biti otvorena do 13. januara 2022. godine, a radno vreme galerije "Sanjaj" je radnim danima od 12 do 20 časova, subotom od 11 do 15 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura