Aktuelno iz kulture

Stalone je svoje slike prodavao da kupi autobusku kartu, a sada ima retrospektivnu izložbu u Nemačkoj

Komentari

Autor: Hollywood Reporter

06/12/2021

-

14:51

Stalone je svoje slike prodavao da kupi autobusku kartu, a sada ima retrospektivnu izložbu u Nemačkoj
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Možda je trebalo da budem slikar", rekao je Silvester Stalone na otvaranju najveće retrospektive njegovog stvaralaštva.

"Sigurno bih imao mnogo manje stresa", našalio se glumac.

Zvezda filmova "Roki", "Rambo" i "Plaćenici" prisustvovao je otvaranju izložbe "Silvester Stalone: Magija postojanja" u Osthaus muzeju u Hagenu na zapadu Nemačke, koja će trajati do februara sledeće godine.

Stalone je i ranije izlagao svoja dela, između ostalog i u Ruskom muzeju u Sankt Petersburgu, kao i Muzeju savremene umetnosti u Nici, ali je ovo njegova prva retrospektiva, koja pokriva njegovo stvaralaštvo od šezdesetih godina prošlog veka do danas.

 

 

"Neverovatna je čast da moje delo visi ovde, uz slike nekih od najvećih umetnika na svetu. Ovaj svet galerija mi je i dalje vrlo nov", rekao je Stalone, prenosi Hollywood Reporter.

Glumac je počeo da slika u ranoj mladosti, inspirisan eksperimentalnim radovima "akcionih slikara", kao što su Džekson Polok i Vilem de Kuning, čiji je uticaj vidljiv na njegovim ranijim radovima, kada se potpisivao kao "Majk Stalone". 

"Prodavao sam ih za pet dolara, da kupim autobusku kartu", priseća se glumac, koji se kasnije intenzivno posvetio pisanju i započeo glumačku karijeru.

 

 

Nekoliko njegovih slika su na temu "Ramba" i "Rokija" i istražuju neke od njegovih najpoznatijih likova i uticaj koji su imali na pop kulturu. 

Interesantno je da je slika "Rokija" starija od filma. Na svojoj slici "Finding Rocky" umetnik je 1975. istraživao lik autsajdera boksera, koji dobija šansu za veliki uspeh.

 

 

"Ono što se svi pitaju je zašto izlažemo dela zvezda. Da li se to tiče umetnosti ili statusa poznatih? Sećam se da su ljudi isto pitanje postavljali kada smo izlagali dela Karla Lagerfelda. Sad svaki muzej a svetu želi da izlaže njegove slike. Isto će biti i sa Staloneom", kaže Matijas Rastorfer iz Galerije Gmurzinska u Sent Moricu, koji je jedan od kustosa izložbe u Hagenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura