Aktuelno iz kulture

I slikar i šampion: Slike Muhameda Alija na aukciji, na prodaji i necenzurisano delo "Oslobodite moj narod"

Komentari

Autor: Art Net

30/09/2021

-

20:43

I slikar i šampion: Slike Muhameda Alija na aukciji, na prodaji i necenzurisano delo "Oslobodite moj narod"
I slikar i šampion: Slike Muhameda Alija na aukciji, na prodaji i necenzurisano delo "Oslobodite moj narod" - Copyright AP/Charles Kolenovsky

veličina teksta

Aa Aa

Slike koje je naslikao legendarni bokser Muhamed Ali, inače veliki ljubitelj umetnosti, biće ponuđene na aukciji Bonams kuće u Njujorku.

Prodaja pod nazivom "TCM Presents... It's a Knockout!" održaće se 5. oktobra, a na njoj će biti slike iz kolekcije Alijevog prijatelja Rodnija Hilton Brauna, koji je nedavno objavio knjigu pod nazivom "Muhamed Ali: Slikar, pesnik i prorok".

Ali, koji je rođen kao Kasijus Klej, pored toga što je bio vrhunski sportista, voleo je slikarstvo, a to je nasledio od svog oca, koji je bio profesionalni umetnik.

Kao dete je pomagao ocu u oslikavanju oltara u baptističkim crkvama, kao i u pravljenju reklamnih bilborda širom Kentakija. 

Na prodaju su i četiri pejzaža njegovog oca, takođe iz kolekcije Hiltona Brauna, a procenjuje se da će svaka od njih postići cenu od 2.000 do 3.000 dolara, piše Art Net.

Tokom sportske karijere, Ali se zbližio sa umetnikom Lerojom Nimanom koji je prisustvovao mnogim njegovim mečevima i slikao ih. Upoznali su se tako što je Ali 1962. godine, tokom treninga, prišao Nimanu zauzetom skiciranjem crteža, uzeo mu olovku i napravio nekoliko poteza na njegovom papiru. 

Bokser je 1967. napravio seriju crteža za Avant Garde magazin, inspirisan temom građanskih prava. 

"Alijev rad spada u okvire marginalne umetnosti, ali divna stvar kada je reč o njegovim delima, je da je u njih utkao teme, koje su bile bliske njegovom srcu", rekla je Helen Hal iz Bonam aukcijske kuće.

Necenzurisana slika "Oslobodite moj narod" mogla bi da dostigne 60.000 dolara

"Crteži iz Avant Garde magazina odnose se na probleme građanskih prava koje je Ali iskusio iz prve ruke, a jedno od od njih direktno se bavi pobunom u Votsu 1965. i demonstracijama u Njujorku 1967. godine", dodala je ona.

Deset godina nakon toga, nastala je verovatno najpoznatija Alijeva slika nazvana "Let My People Go" (Oslobodite moj narod). Slika predstavlja konture Afrike unutar kojih belac bičuje crnca, a predstavio ju je pred Specijalnim komitetom protiv aparthejda Ujedinjenih nacija. 

Ali je tada pročitao i pesmu, koja je u slobodnom prevodu glasila: "Proširite reč širom sveta, recite i prijateljima i neprijateljima, da se borim za slobodu Južne Afrike, i zato, oslobodite moj narod". 

Svetska federacija udruženja Ujedinjenih nacija poručila je seriju slika zasnovanih na "Let My People Go" i četiri druga Alijeva crteža, ali je na UN verziji, uklonjen beli čovek s bičem.

Neke od reprodukcija te i ostalih Alijevih slika, prodavane su na aukcijama nakon smrti boksera, a rekord drži kopija "Let My People Go", prodata za 3.250 dolara u februaru prošle godine.

Na aukciji i bronzani odlivak Alijeve pesnice

Međutim, prodaja zakazana za 5. oktobar biće prva na kojoj će se naći originalni radovi, na osnovu kojih su napravljene te reprodukcije, uključujući i necenzurisanu verziju "Let My People Go" za koju se očekuje da će postići cenu od 40 do 60 hiljada dolara. 

Među ponuđenim delima je i "Sting Like a Bee" iz 1978. na kom Ali pobednički stoji u ringu nad nokautiranim protivnikom, koji konstatuje da on zaista "lebdi kao leptir i ubada kao pčela".

Očekuje se i da će slika "Dve religije" koja objašnjava zašto je prešao u islam dostići cenu od 20.000 do 30.000 dolara. Na njoj je s jedne strane islamska zastava i piše: "Islam nudi slobodu, pravdu, jednakost", a s druge strane je čovek obešen na drvetu, okružen članovima Kjukluks klana i piše: "Prošla religija nudila je ropstvo, patnju i smrt". 

Na prodaju je i paleta koju je Ali često koristio i jedno od šest verzija bronzanog odlivka Alijeve desne pesnice. 

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura