Aktuelno iz kulture

Napoleonov šešir prodat za 1,2 miliona evra

Komentari

Autor: Artnet

24/09/2021

-

12:27

Napoleonov šešir prodat za 1,2 miliona evra
Napoleonov šešir prodat za 1,2 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prepoznatljiv dvorogi šešir koji je nekada pripadao Napoleonu Bonaparti upravo je prodat za 1,2 miliona evra na aukciji koju je organizovana kuća "Sotbi", piše Artnet.

U pitanju je prvi, kako se navodi, takozvani dvorogi šešir od crnog filca koji je pripadao Napoleonu, a za koji se pretpostavlja da ga je francuski imperator nosio i 7. jula 1807. kada je potpisivao Tilzitki mirovni ugovor sa ruskim carem Aleksandrom I. Kako su stručnjaci naveli, šešir bi trebalo da je Napolen nosio, između ostalog, i tokom čuvne Bitke kod Jene.

Prva procena aukcijske kuće bila je da će šešir dostići cenu između 500.000 i 700.000 evra, ali je sada i više nego očigledno da je daleko premašio tu početnu cenu.

Šešir je 1814. godine kupio političar i aristokrata ser Majkl Šo-Stjuart, koji je pomalo bio opsednut Napoleonom i koji ga je odneo na svoje porodično imanje u Ardgovan, u Škotskoj gde se prenosio sa kolena na koleno.

Napoleon je umro u 51. godini u izgnanstvu na britanskom ostrvu Sveta Helena, maja 1821. godine.

Aukcijska kuća "Sotbi" organizovala je aukciju upravo povodom obeležavanja dva veka od Napoleonove smrti i na ovoj "rasprodaji" u Parizu našlo se oko 100 lotova (umetnine, srebrnina, nameštaj, nakit, fotografije...) koji su posvećeni legendarnom vojnom strategu.

Na aukciji su, između ostalog, prodata odvojeno i tri pramena careve kose (prva dva za 18.900, a treći za 13.860 evra), kao i set oficirskog pištolja s kremenom (za 126.000 evra).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura