Aktuelno iz kulture

Andrićevo naliv pero biće poklonjeno Muzeju Nobelove nagrade u Stokholmu

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

19:56

Andrićevo naliv pero biće poklonjeno Muzeju Nobelove nagrade u Stokholmu
Naliv pero Ive Anrića - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Naliv pero Ive Anrića iz lične kolekcije koja se čuva u njegovom spomen-muzeju u Beogradu biće trajno poklonjeno Muzeju nobelove nagrade u Štokholmu, izjavila je večeras agenciji Tanjug direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

"Praksa je da svaka zemlja koja ima svog nobelovca nešto od ličnih predmeta veoma malih dimenzija pokloni muzeju u Štokholmu. Mi smo nažalost u nekom malom zakašnjenju od 60 godina, ali ćemo pokloniti jedno malo naliv pero koje će podsećati na našeg nobelovca", rekla je Medaković.

Prema njenim rečima, muzej na Andrićevom vencu 8 poseduje veliku kolekciju piščevih olovaka i pera, od kojih i neka luksuznija, a u Štokholm ide jedno od naliv pera "kojima je zaista pisao svoje radove, i to je korišćen predmet sa kojim je možda nastalo neko od čuvenih dela".

Inicijativa da se 60 godina od kako je Andriću uručena Nobelova nagrada za književnost u Štokholmu konačno tamo pošalje jedan predmet iz njegove kolekcije došla je na inicijativu ministarke kulture Maje Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Prilikom poslednje posete Švedskoj Gojković je primetila da u štokholmskom muzeju nema nekog predmeta srpskog nobelovca.

"U samom dogovoru i inicijativi da se uradi nešto na legatu Spomen-muzeja Ive Andrića, između ostalog, dogovorili smo se da sada obavimo to. Nije nešto krucijalno i važno, ali je lepa praksa koja povezuje sve nobelovce i zemlje", rekla je Medaković.

Dodala je da bi Andrićevo naliv pero bilo isporučeno i ranije, ali su se isprečile stroge pandemijske mere, dok je za očekivati da će predmet našeg nobelovca biti izložen u Štokholmu od iduće godine.

Gojković je večeras svečano otvorila obnovljenu stalnu postavku Muzeja Ive Andrića povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade piscu romana "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Prokleta avlija" i drugih znamenitih dela.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Pred brojnim predstavnicima diplomatskog kora i novinarima, Gojković je rekla da je u cilju dodatne afirmacije Andrićevog dela inicirala da se "jedan lični predmet ustupi Muzej nobelove nagrade u Štokholmu, koji je to sa zadovoljvstom prihvatio".

"Sledeće godine Medaković i ja posetićemo muzej i uručiti naliv pero čime će se u švedskoj javnosti osvežiti sećanje na Andrićevo delo i dodatno obogatiti izuzetna kolekcija posvećena svim dobitnicima Nobelove nagrade", rekla je Gojković. 

Komentari (0)

Kultura