Aktuelno iz kulture

Magazadžija Tanasije iz "Nečiste krvi", poslednja uloga Vlaste Velisavljevića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

10:47

Magazadžija Tanasije iz "Nečiste krvi", poslednja uloga Vlaste  Velisavljevića
Magazadžija Tanasije iz "Nečiste krvi", poslednja uloga Vlaste Velisavljevića - Copyright RTS/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Popularni srpski glumac Vlasta Velisavljević (1926-2021) obeležio je ovdašnju filmsku, televizijsku i pozorišnu scenu, brojnim epizodnim ulogama koje su vremenom dobijale na značaju. Njegovu poslednju ulogu, magazadžije Tanasija, televizijska publika imala je priliku da vidi u četvrtoj epizodi serije "Nečista krv" na programu RTS.

"U scenama koje je odigrao sa Leonom Lučevim (Jovča), Vlasta Velisavljević kao da je sažeo sve ono što ga je karakterisalo kroz glumačke decenije. Tanasije je u Velisavljevićevoj interpretaciji samo naizgled nevešti pomoćnik, oličenje "malog čoveka", koji uvek promućurno zna šta je njegov interes. Zbog toga, ali i zbog izuzetne vitalnosti (glumio je praktično do kraja života), Vlasta je bio miljenik gledalaca", navode iz RTS.

RTS/Promo

Magazdžija Tanasije iz "Nečiste krvi" je poslednja uloga Vlaste  Velisavljevića

Od početka 21. veka Vlasta Velisavljević slobodnije je govorio o svojim životnim tegobama. Početkom 1943. godine, sa samo 17 godina, interniran je u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj.

Godine 1944. godine pobegao je iz logora. U srpskoj prestonici je doživeo savezničko bombardovanje, glad i siromaštvo. Po završetku rata pokušao je da pobegne u u Ameriku. Nije uspeo, pa je uhapšen i odveden u zatvor koji se tada nalazio na beogradskoj Adi.

Nedugo nakon puštanja na slobodu, 1950. godine, uhapšen je i odveden u zatvor na Banjicu, odakle je prebačen na Goli otok. Tu je proveo tri godine.

Godine 1953. rehabilitovan je i vraćen u Beograd. Ipak, zbog njegove prošlosti, ne samo da su mu vrata bine u pozorištima bila zatvorena, nego mu nisu dali ni da gleda predstave za koje je imao karte.

Kada je konačno došao do prilike da glumi, Vlasta je u višedecenijskoj karijeri igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 57 serija.

Na filmskom platnu prvi put se pojavio 14. jula 1959. godine u ratnoj drami Noći i jutra u režiji Pjera Majhrovskog.

Repriza četvrte epizode serije Nečista krv je na Prvom programu RTS-a u subotu, 18. decembra u 16 sati, a u subotu i nedelju uveče biće emitovane nove epizode serije "Nečista krv".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura