Aktuelno iz kulture

Počasna Zlatna palma za Džodi Foster

Komentari

Autor: Variety/ S. Š.

02/06/2021

-

12:28

Počasna Zlatna palma za Džodi Foster
Počasna Zlatna palma za Džodi Foster - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džodi Foster je dobitnica počasne Zlatna palma i, kako je sad objavljeno, to vredno priznanje biće joj uručeno na zvaničnoj ceremoniji otvaranja 74. festivalskog izdanja u Kanu.

Kako se navodi u obrazloženju, glumica, rediteljka i producentkinja Džodi Foster iza sebe ima "briljantno umetničko putovanje", ona je jedinstvena ličnost sa skromnom, ali snažnom posvećenošću nekim od ključnih pitanja našeg vremena." 

"Kan je festival kojem toliko dugujem, potpuno mi je promenio život", izjavila je Fosterova, a prenosi Varajeti.

Glumica je prvi put bila u Kanu 1976. godine, kada je premijerno prikazan film Martina Skorsezea "Taksista", koji je te godine i osvojio Zlatnu palmu.

"Iako sam već imala iskustva sa režijom, presudno za mene bilo je moje prvo pojavljivanje na Kroazeti - da jedan od mojih filmova bude prikazan baš ovde, oduvek je bio moj san. Polaskana sam što Kan misli na mene i velika mi je čast što mogu da podelim nekoliko mudrih reči, ispričam avanturu ili dve sa novom generacijom sinesata", dodala je Fosterova.

Predsednik Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, Pjer Leskir, navodi da je Fosterova pružila neverovatan poklon, kada je odlučila da se pojavi u Kanu i proslavi sa njima povratak na Kroazetu.

"Njena aura je bez premca. Ona je otelotvorenje mudrosti, blistave inteligencije, nezavisnosti i potrebe za slobodom", naveo je prvi čovek Kana.

Počasno priznanje Kana, između ostalih, poneli su Bernardo Bertoluči, Žan Pol Belmondo, Džejn Fonda, Alen Delon, Žana Moro...

Kako je već saopšteno, žirijem će ove godine predsedavati reditelj Spajk Li, a festival bi trebalo da bude održan od 6. do 17. jula. Kan će zvanično biti otvoren premijernom projekcijom novog, šestog ostvarenja francuskog reditelja Leosa Karaksa "Anet" (Annette).

U pitanju je drama sa elementima mjuzikla, u kojoj glavne uloge tumače Marion Kotijar, Adam Drajver, Sajmon Helberg i drugi, a naći će se i u takmičarskoj konkurenciji u okviru glavnog festivalskog programa.

Komentari (0)

Kultura