Aktuelno iz kulture

Jasna Đuričić za Euronews Srbija: Volela bih da u Evropi shvate da je Srbija oduvek bila rasadnik talenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2021

-

12:13

Jasna Đuričić za Euronews Srbija: Volela bih da u Evropi shvate da je Srbija oduvek bila rasadnik talenata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na svečanoj dodeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu, koja je održana 34. put za najbolje ostvarenje u 2021. godini proglašen je bosanskohercegovački film "Quo vadis, Aida" rediteljke Jasmile Žbanić, a za najbolju evropsku glumicu proglašena je Jasna Đuričić. 

Naša glumica istakla je da je ova nagrada značajna za čitavu Srbiju i da bi volela da se na našim prostorima snima više serija i filmova, jer je Srbija rasadnik raznih talenata.

Euronews TV

"Videla sam ovih dana, ne samo među mojim kolegama, nego i običnim ljudima koji nisu u mom poslu, koliko ta nagrada znači. Doživljavaju je kao nešto svoje, kao nekakav naš zajednički uspeh", rekla je Đuričić za Euronews Srbija.

Glumica se nada da će ova priznanja skrenuti pažnju evropske javnosti u svakom smislu.

"Što se tiče moje branše, ja bih volela da se ovde snima više serija i filmova, da nekako shvate da je Srbija oduvek bila rasadnik talenata, ali zaista istinskih talenata, mogu da kažem slobodno iz svih disciplina - ne samo što se tiče glume ili umetnosti, nego uopšte", kaže Đuričić.

Sa Jasnom su u konkurenciji za nagradu za najbolju glumicu bile Sejdi Harla za "Odeljenje broj 6", Keri Maligan za "Promising Young Woman", Renata Reinsve u "Worst Person in the World" i Agata Rausel u "Titanu".

Radnja filma "Quo vadis, Aida" smeštena je u 11. jul 1995. tokom rata u Bosni i Hercegovini. Aida, koju igra Jasna Đuričić, je prevodilac za Ujedinjene nacije i pokušava da spase svoju porodicu pošto je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu i započela masakr nad bošnjačkim stanovništvom tog područja.

Glumica kaže da ona ne vidi problem u tome da se film "Quo Vadis, Aida" prikazuje i na javnom servisu Srbije i da potreba za tim postoji.

"Ja sam nekako optimista i verujem da će se prikazivanje 'Quo Vadis, Aida' dogoditi u Srbiji na RTS, ali mislim da je to dužnost državnog javnog servisa. To se možda neće dogoditi sad odmah, ali možda i bude veoma brzo. Kod nas, nažalost, takve stvari se dešavaju preko noći", rekla je Đuričić za Euronews Srbija.

Film koji je britanski Guardian opisao kao "potresan prikaz katastrofalnog pokušaja UN da spreče genocid u Srebrenici 1992. godine", bio je nominovan i za Oskara u kategoriji najbolji strani film, kao i za BAFTA nagradu, a osvojio je više od 30 priznanja na međunarodnim festivalima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura