Aktuelno iz kulture

Jasna Đuričić na čelu žirija takmičarskog programa 27. Sarajevo Film Festivala

Komentari

Autor: Sonja Šulović

16/07/2021

-

22:21

Jasna Đuričić na čelu žirija takmičarskog programa 27. Sarajevo Film Festivala
Jasna Đuričić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ovog leta, tačnije od 13. do 20. avgusta biće održan uživo pred publikom 27. Sarajevo Film Festival, na kome će biti predstavljena "najsvežija ostvarenja", najavili su predstavnici festivala na druženju u Beogradu, kada su i saopštili da će žirijem Takmičarskog programa-igrani film tog festivala predsedavati glumica Jasna Đuričić.

Malo mi se tresu noge, ali praviću se...

"Pripala mi je velika čast da budem na čelu žirija Sarajevo Film Festivala, koji je oduvek imao sasvim posebno mesto u mom srcu, pre svega. Festival je od samog nastanka bio vrlo poseban, od toga kako je nastao i šta je doneo svima nama, čitavom regionu. Tačka gde se u nedelju dana okupi čitav svet, to je svetionik kulture, ogromnog značaja ne samo za filmske stvaraoce, nego i za publiku zbog koje filmove stvaramo i zbog kojih postoje festivali. Kad pogledam unazad ko je sve bio predsetnik žirija, malo mi se tresu noge, ali praviću se da mi nije ništa. Posebno mi je drago što su bioskopi ponovo počeli da rade i što će se 27. izdanje Sarajevo Film Festivala dogoditi uživo ovog leta i to je fantastično", izjavila je višestruko nagrađivana dramska umetnica iz Srbije.

Jasna Đuričić je diplomirala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta, profesor je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov venac na MESS-u, ali i Dobričin prsten.

Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu “Beli, beli svet” reditilja Olega Novkovića, između ostalog, dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Lokarnu, dok joj je uloga u filmu "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić  donela nagrade za najbolju glumicu na festivalima u Londonu i Egiptu.

"Briljantno odigranom ulogom Aide, krunom svih njenih fantastačnih uloga koje smo imali priliku gledati u proteklim godinama, Jasna Đuričić je još jednom pokazala iznimnu snagu talenta i moć umetnosti da se prikažu najteže ljudske sudbine, i time zadivila svet. Srećni smo što će ova izuzetna umetnica biti predsednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala", izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Đuričić se tako pridružuje plejadi filmskih autora koji su predsedavali žirijem ovog festivala, među kojima su, između ostalih, bili i Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Cristi Puiu i Danis Tanović.

Na druženju u Beogradu, koja je upriličena u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, ko-direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović je istakao da je taj festival fokusiran na jugoistočnu Evropu i na region.

"Festival apsolutno smatra Beograd jednim od centara kinematografije i televizije u ovom delu Evrope. Naše veze sežu daleko, od samih početaka festivala. Ovo je sada već tradicionalni dolazak u Beograd, u kojem se susrećemo sa partnerima iz kinematografije Srbije, Filmskog centra Srbije, producentima i autorima. To je čin uzajamnog prijateljstva i partnerstva kojim kreiramo regionalnu filmsku scenu", istakao je Marjanović.

Omaž Vimu Vendersu

Uz podsećanje da je osnovana Mreža festivala jadranske regije (Sarajevo Film Festival, Filmski festival Herceg Novi, Zagreb Film Festival i Festival autorskog filma Beograd), te ustanovljena nova kategorija nagrada (Srca Sarajeva za TV serije) u želji da se unapredi i podstakne produkcija kvalitetnih audio-vizualnih sadržaja, kao "hajlat" festivala očekuje se da bude najavljeni dolazak Vima Vendersa u Sarajevo.

Kao što je ranije objavljeno, na 27. Sarajevo Film Festivalu istaknutom reditelju biće uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dok će u sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova. 

AP/Vianney Le Caer

Vim Venders u Sarajevu prima Počasno Srce Sarajeva

Velika retrospektiva Vendersonovih ostvarenja obuhvatiće i nekoliko restauriranih filmova, među kojima je i "Hotel od milion dolara" nagrađen 2000. Srebrnim medvedom na festivalu u Berlinu. Venders će, kako je planirano, održati predavanja i susrete sa mladim autorima.

Jedan od najznačajnijih autora u istoriji kinematografije, svestrani umetnik i pionir novog nemačkog filma pre deset godina je na Sarajevo Film Festivalu predstavio 3D filmsko ostvarenje "Pina" i tada održao predavanja učesnicima programa "Talents Sarajevo", edukativnog programa koji Sarajevo Film Festival organizuje u saradnji sa "Berlinale Talents" i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

Pored pomenutog Srebrnog medveda, Venders je tokom karijere poneo i Zlatnu palmu i nagradu Britanske akademije filmskih umetnosti za "Paris, Teksas", nagradu za najboljeg reditelja u Kanu za film "Krila želje" i Zlatnog lava u Veneciji za "Stanje stvari".  Njegovi dokumentarci "Buena Vista Social Club", "Pina" i "So zemlje" bivali su nominovani za Oskara.

Venders je sa suprugom Donatom 2012. godine osnovao Fondaciju Vim Venders u Dizeldorfu, koja je objedinila njegovo kinematografsko, fotografsko, umetničko i literarno stvaralaštvo i učinila ga dostupnim široj javnosti. Fondacija aktivno radi i na podršci mladih talenata.

Komentari (0)

Kultura