Aktuelno iz kulture

Udruženi festivali Jadranske regije: Publika iz Bosne, Hrvatske, Srbije i Crne Gore zajedno bira najbolji film

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2021

-

14:08

Udruženi festivali Jadranske regije: Publika iz Bosne, Hrvatske, Srbije i Crne Gore zajedno bira najbolji film
Sarajevski film festival - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Publika Sarajevo Film Festivala (BiH), Zagreb Film Festivala (Hrvatska), Festivala autorskog filma (Srbija) i Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora) dodeliće novu nagradu u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, posebnog regionalnog festivalskog okupljanja, pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala.

"Publika ova četiri festivala iz četiri zemlje zajedno će izabrati najbolji film iz posebnog programa koji će biti održan na svakom od festivala (program Mreže festivala Jadranske regije). U selekciji će biti predstavljeni neki od najzanimljivijih ostvarenja evropske kinematografije iz ove godine. Ovakvi naslovi, s manjih evropskih teritorija, obično ne ulaze u redovnu bioskopsku distribuciju, a u doba globalne pandemije još teže pronalaze put do svoje publike", navodi se u saopštenju Sarajevo Film Festivala.

Sabiranjem glasova publike sa sva četiri festivala, najboljem filmu po izboru publike biće dodeljena nagrada "Adriatic Audience Award", a nagrada će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu. Novčani iznos nagrade je 5.000 evra, i to za bioskopsku distribuciju filma na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Zajedničkim programom želimo publiku podstaknuti da otkrije savremeni evropski film, a kroz nagradu podržati napore kinodistributera i prikazivača u regiji da vrate svoje gledaoce. Promene u filmskoj industriji, u organizaciji i promišljanju festivala, u novim okolnostima su ogromne. Zajedničkim programom i udruživanjem pružili smo jedni drugima podršku, ojačali svoje kapacitete i istovremeno pokazali kreativnost, prilagodljivost i inovativnost. Film i filmski festivali bez publike ne postoje", izjavio je Jovan Marjanović, direktor Industrijskog odeljenja Sarajevo Film Festivala.

Prvi zajednički regionalni filmski festival, program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, održan je onlajn u aprilu. U zajedničkom programu selektori četiri festivala napravili su izbor filmova prikazanih i nagrađenih na poslednjim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji, te dva remasterizovana jugoslavenska klasika, sve u želji da pandemija koronavirusa ne zaustavi put filma od autora do publike.

Komentari (0)

Kultura