Aktuelno iz kulture

Dodela Evropskih filmskih nagrada ipak u digitalnom formatu

Komentari

Autor: Variety

02/12/2021

-

12:51

Dodela Evropskih filmskih nagrada ipak u digitalnom formatu
Dodela Evropskih filmskih nagrada ipak u digitalnom formatu - Copyright profimedia/BFA / Indie Sales, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dodela Evropskih filmskih nagrada koja je trebalo da se održi uživo u Berlinu 11. decembra ipak će zbog epidemiološke situacije biti onlajn događaj, saopštila je Evropska filmska akademija.

"Zbog aktuelnog i neočekivanog razvoja pandemije kovid 19, Evropska filmska akademija odlučila je da predstojeću ceremoniju 34. dodele Evropskih filmskih nagrada adaptira. Cilj je da se minimizuje rizik po sve uključene. Trenutna situacija primorava da se Evropske filmske nagrade dodele u hibridnoj formi, u kojoj će se nominovani i dobitnici pridruživati u različitim digitalnim formatima, unapred snimljeni ili uživo putem interneta", stoji u saopštenju, koje prenosi magazin Variety.

Među onima koji će se digitalno pridružiti ovom događaju je i ekipa bosanskohercegovačkog filma "Quo vadis, Aida?" koji je nominovan u čak četiri kategorije, a glumica Jasna Đuričić jedna je od nominovanih za najbolju žensku ulogu.

Ceremoniju vodi nemačka glumica, moderatorka i spisateljica Anabel Mandeng u studiju u Areni Berlin, gde je trebalo da se održi događaj uživo. Nekoliko prezentera za različite kategorije nagrada biće u studiju, dok će se ostali priključiti virtuelno.

"Ma koliko žalimo zbog ove odluke, u ovom trenutku je najvažnije da sprečimo da ljudi putuju po Evropi i povećavaju rizik za sve. To se najviše tiče nominovanih i dobitnika, ali i našeg tima u Berlinu. Verujemo da će dostupna tehnologija i veliki trud svih uključenih, u kombinaciji sa našim kolektivnim iskustvom u održavanju različitih onlajn skupova, učiniti mogućim da odamo počast izuzetnim filmovima i dostignućima nominovanim ove godine za Evropske filmske nagrade. U teškim trenucima kao što je ovaj, nadamo se da će ceremonija okupiti evropsku filmsku zajednicu i dopreti do što je moguće više ljubitelja filma u javnosti putem striminga", rekao je direktor Akademije Matjis Volter Knol.

Poslednjih nedelja broj zaraženih koronavirusom u porastu je u Nemačkoj, koja prema podacima Instituta Robert Koh od 1. decembra, ima 67.186 zaraženih i 446 smrtnih slučajeva od posledica kovida. 

Preporuka za vas

Jasna Đuričić na čelu žirija takmičarskog programa 27. Sarajevo Film Festivala

Komentari (0)

Kultura