Aktuelno iz kulture

Petru Božoviću Nušićeva nagrada za životno delo

Komentari

Autor: S. Š.

02/06/2021

-

14:12

Petru Božoviću Nušićeva nagrada za životno delo
Petru Božoviću Nušićeva nagrada za životno delo - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Petar Božović ovogodišnji je dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru koju dodeljuje festival "Nušićevi dani".

Odluku je doneo žiri u sastavu: Miroslav Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja (predsednik žirija), Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica, i Nebojša Dugalić, dramski umetnik.

"Petar Božović po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije, celim svojim delom dao je nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi. Kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i koji je ostvario oko dve stotine uloga na filmu i televiziji, ostvario je gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po tekstovima srpskih i svetskih kalasika i autora novijeg doba", navodi se u obrazloženju žirija.

Članovi žirija ističu da Božović pripada onim popularnim glumcima koje publika voli zbog njihovog ličnog šarma, topline i poetičnosti.

"Da li je više upamćen kao Nikola Tesla u filmu reditelja Krsta Papića, kad su mu patneri bili Orson Vels, Stroter Martin i Denis Patrik,  da li u  filmovima reditelja Živka Nikolića `Čudo neviđeno`, `Lepota poroka` i `U ime naroda`, da li u filmu Miroslava Momčilovića `Čekaj me, ja sigurno neću doći`, da li u filmu Miroslava Lekića `Nož` ili u filmu Srđana Dragojevića `Lepa sela lepo gore`…? Imena junaka u ovim filmovima govore o njihovoj  karakterološkoj distinkciji i majstorstvu plastičnog psihološkog profilisanja", ističe se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Božović je ostavio neizbrisiv trag i kao protagonista u televizijskim dramama i serijama, a vrhunski su dometi ovog velikog glumca i na pozorišnoj sceni.

"Ako se za nekog dramskog umetnika može reći da je srastao s dušom ovog podneblja, da je narodni umetnik, to je svakako Petar Božović", zaključuje se u obrazloženju za dodelu nagrade za životno delo festivala "Nušićevi dani".

Festival će biti održan 38. put od 13. do 20. juna u Smederevu.

Predstava "Divlje meso" Beogradskog dramskog pozorišta na repertoaru je 15. juna, a narednog dana gostuje Narodno pozorište Subotica gostuje sa predstavom "Ožalošćena porodica".

Predstava "Za sada je sve OK" u izvođenju Kruševačkog pozorišta pred publikom će se naći 17. juna, dok će 18. juna biće izvedena predstava "Pokondirena tikva" Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca.

Poslednja u nizu predstava u festivalskom programu je 19. juna "Pučina" u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini i nagrade "Milosav Buca Mirković" za najuspešnije glumačko ostvarenje ove godine radiće u sastavu: dramska umetnica Isidora Minić (predsednik žirija) i dramski umetnici Slobodan Boda Ninković i Miki Damjanović.

Komentari (0)

Kultura