Aktuelno iz kulture

Kako su ruski studenti dobili prvi Oskar za dokumentarac snimivši napad nacista na Moskvu u Drugom svetskom ratu

Komentari

Autor: Variety

02/01/2022

-

13:39

Kako su ruski studenti dobili prvi Oskar za dokumentarac snimivši napad nacista na Moskvu u Drugom svetskom ratu
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ruska drama "Prvi Oskar" inspirisana istinitim događajima tokom Drugog svetskog rata kada je sniman dokumentarac "Moscow Strikes Back", stiže u bioskope 24. marta sledeće godine, a sada je predstavljen i njen prvi međunarodni trejler.

"Moscow Strikes Back" je prvi dokumentarni film koji je nagrađen Oskarom 1943. a snimila su ga dva studenta Ilja Kopalin i Leonid Varlamov koji su odbili da budu evakuisani iz Moskve.

Novi film govori o tome kako su njih dvojica kao snimatelji bili na prvoj liniji odbrane od nacista i beležili horore rata i hrabrost sovjetskih vojnika, piše Variety.

Film prati drugu liniju priče u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon premijere njihovog dokumentarca, gde jedan od članova komieta za dodelu nagrada Akademije pokušava da nagovori svoje kolege da ustanove novu kategoriju za najbolji dokumentarac.

"Specijalna nagrada pripada filmu 'Moscow Strikes Back' za njegovo živopisno prikazivanje herojstva ruske armije i naroda u odbrani Moskve i za takav poduhvat u uslovima ekstremne opasnosti", stajalo je u obrazloženju odluke komiteta.

"Prvi Oskar" režirao je Sergej Mokricki, najpoznatiji po filmu "Bitka za Sevastopolj", koji govori o snajperistkinji Ljudmili Pavličenko.

U glavnim ulogama su Tihon Žiznevski, Anton Momot, Darija Žovner, Andrej Merzlikin i Nikita Tarasov.

Preporuka za vas

Nemački političar se izvinio Poljacima: Osećam duboku sramotu zbog Drugog svetskog rata
"Dan koji je promenio tok istorije": Veterani Drugog svetskog rata sutra obeležavaju iskrcavanje u Normandiji

Komentari (0)

Kultura