Reflektor

Radoš Bajić: Premijera filma "Heroji Halijarda" na proleće 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2021

-

11:52

Radoš Bajić: Premijera filma "Heroji Halijarda" na proleće 2023.
Radoš Bajić: Premijera filma "Heroji Halijarda" na proleće 2023. - Copyright Contrast Studios

veličina teksta

Aa Aa

Režiser Radoš Bajić najavio je da će premijera filma koji već dve godine snima o misiji Halijard, najvećoj operaciji spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, biti na proleće 2023. godine

Bajić je tokom obeležavanja 77. godišnjice spasilačke misije u Pranjanima rekao da je projekat spreman tri, a da se film snima dve godine.

"Na proleće 2023. imaćemo svečanu premijeru, ja se nadam ovde, a onda dalje. Danas je veliki dan, pogotovu posle amnezije koja je vladala u srpskom društvu 70 godina, gde je bilo zabranjeno pominjati ovaj čin herojstva i plemenitosti srpskog naroda", rekao je Bajić.

Pored igranog filma "Heroji Halijarda", u pripremi je i tv serija "Vazdušni most" sa istom temom, a kako ističe Bajić, reč je o projektu na kome će biti angažovani i strani glumci.

"Radimo film 'Heroji Halijarda' i tv seriju 'Vazdušni most', sa preko 120 glumaca, od čega imamo oko 40 američkih i engleskih glumaca. To je svakako jedan veliki projekat", kazao je Bajić i dodao da ovaj projekat pripada srpskoj kulturi, srpskoj istoriji i svemu onome čime srpski narod treba da se ponosi.

Ovo su samo neki od glumaca koji će se naći u seriji i filmu: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević,  Stiven Mur, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Tom Zahner, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke…

Operacija Halijard počela je u leto 1944, predvođena Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, a srpski narod je tada uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Film "Heroji Halijarda" i TV serija "Vazdušni most" za svoj centralni motiv zapravo imaju priču o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobodom, o podelama i raskolima, o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih i velikih oteta srpskom narodu.

Kontrastova ekipa će snimanje ovog filmsko-televizijskog projekta nastaviti na proleće 2022. godine. Prema planu realizacije, biće još 45 snimajućih dana, primarno na lokalitetima širom zapadne Srbije, na Ravnoj gori, Suvoboru, ali i u selima Pranjani i Brajići u kojima se zapravo i odigrala ova ratna drama davne 1944. godine.

Prikazivanje TV serije planirano je za jesen 2023. na programima RTS i kanala Superstar TV.

Preporuka za vas

Lučić na setu "Heroji Halijarda": Unapredili smo produkciju, sprema se više projekata i premijera ove godine

Komentari (0)

Kultura