Aktuelno iz kulture

Laušević: Ako ne naučimo nešto iz istorije, bojim se da ćemo ponoviti iste greške

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2021

-

11:51

Laušević: Ako ne naučimo nešto iz istorije, bojim se da ćemo ponoviti iste greške
E-Stock - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Žarko Laušević, koji je u poslednje vreme, veoma angažovan na domaćim filmovima i TV serijama, trenutno je usredsređen na ambiciozno pripremljeni projekat Radoša Bajića iz perioda Drugog svetskog rata: film "Heroji Halijarda" i mini seriju "Vazdušni most".


"Veoma me privukla i obradovala ova priča, kao i poziv od kolege Radoša Bajića. Inače volim istorijske teme, naročito bazirane na stvarnim događajima, to uvek ume itekako da provocira", izjavio je Laušević za Tanjug .
Tanjug
U središtu igranog filma "Heroji Halijarda" je zaplet prema istinitom događaju iz Drugog svetskog rata o spasavanju savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, poznatom pod šifrovanim imenom "Operacija Halijard".

Contrast Studios

Žarko Laušević na snimanju filma "Heroji Halijarda"

Srpski narod je u leto 1944. godine od sigurne smrti spasao 508 američkih i drugih pilota, što je okosnica te ratne drame. Laušević igra oca tri zavađena sina i ćerke koja se zaljubljuje u jednog od pilota, kog spasavaju junaci ovog filma.

Prema njegovim rečima, taj rascep porodice je prikaz tog vremena kao i raspolućenosti ljudi, što u vreme njegove generacije nije moglo da se pronađe u udžbenicima iz istorije.


Laušević je podsetio je na brojne žrtve koje su pale tokom bombardovanja na Uskrs 1944.  

"Uskrs 1944. godine bio je gori za Beograd nego napad iz 1941. godine. Ova priča je značajna zbog toga sto će otkriti i neke druge stvari, makar zaintrigirati nekoga, pa da onda jednog dana krenemo i o tim stvarima da razgovaramo. Ako nešto ne naučimo i ne zapamtimo, bojim se da ćemo ponoviti to isto", rekao je Laušević.

Njega smo u poslednje vreme mogli gledati u više televizijskih serija: "Koreni", prema delu Dobrice Ćosića, a igra važnu ulogu i u "Vreme zla", koja će uskoro biti na malim ekranima.

Osim toga, tumačio je lik Jovana Jovanovića Zmaja u filmu i mini seriji "Ime naroda" Darka Bajića i glumio u istorijskoj epskoj priči "Aleksandar od Jugoslavije" Zdravka Šotre.

"Prošlost kao istorija je očigledno nešto što mi još uvek nismo do kraja savladali, zato rado prihvatam pozive gde se obrađuju takve teme. Ako bi se pojavili neki novi savremeni zapleti, ne bih imao ništa protiv da u tim pričama učestvujem. Takav je i serijal 'Državni službenik', gde igram dve sezone, a spremamo i treću", nagovestio je Laušević, koji je nedavno briljirao u neobičnoj seriji "Kalkanski krugovi", čiji je nastavak u planu.

Kako smatra, to su višeznačno ozbiljni projekti upravo zato što otkrivaju tu sakrivenu, prećutanu stranicu istorije, a sa druge strane, daju jedan dobar paralelni tok sa ovim što se danas dešava.

"Nikako ne može biti zaludan posao okretati se istoriji na filmu ili televiziji, ako imamo dobrog povoda. Svako vreme je dobro za Šekspira ili Njegoša. Zašto se ne vraćati uvek istoriji, kada je dobra tema ili snažan dramski naboj, koji uvek može da ponudi i neke druge odgovore", objasnio je glumac koji je objavio i tri autobiografska romana.

Njegov zvaničan povratak domaćoj kinematrografiji obeležio je film "Smrdljiva bajka" Miroslava Momčilovića iz 2015. godine, a od tada smo mogli da ga vidimo u mnogim ulogama na velikim i malim ekranima.
"Istina, ne preklapam se u projektima, iako prema emitovanju verujem da tako izgleda. O toj organizaciji mojih uloga brinu drugi ljudi, što rade veoma uspešno", podvukao je Laušević i dodao da ne voli da snima više stvari u isto vreme.

"Nekad sam to radio kao mnogo mlađi - trčim sa pozorišne probe na snimanja, onda se vraćam uveče da snimam neki treći film. Nekako se to vremenom promeni, i onda čovek malo stane i spusti loptu, i shvati da je potrebno posvetiti se studioznije jednom projektu", kaže glumac i dodaje da u Srbiji trenutno vlada "zlatno doba" TV serija.

Preporuka za vas

Snimaju se "Heroji Halijarda": Laušević i Božović u filmu o herojskoj ulozi Srbije u Drugom svetskom ratu
Pala prva klapa velike ratne drame o čuvenoj operaciji "Halijard", premijera filma i serije 2023.
Snimanje "Složne braće - The Nekst Đeneration": Tehnologija je uznapredovala, ali su neki odnosi i mentalitet ostali isti, poručuje Karajlić

Komentari (0)

Kultura