Reflektor

Snimaju se "Heroji Halijarda": Laušević i Božović u filmu o herojskoj ulozi Srbije u Drugom svetskom ratu

Komentari

Autor: Tanjug / S. R.

13/06/2021

-

21:56

Snimaju se "Heroji Halijarda": Laušević i Božović u filmu o herojskoj ulozi Srbije u Drugom svetskom ratu
Snimaju se "Heroji Halijarda": Laušević i Božović u filmu o herojskoj ulozi Srbije u Drugom svetskom ratu - Copyright Contrast Studios

veličina teksta

Aa Aa

Ratna drama inspirisana akcijom spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, koja važi za najveću u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom pod kodnim imenom "Operacija Halijard" tema je novih filma i serije Radoša Bajića koji se intenzivno snimaju od 22. maja u Beogradu i okolini. 

Ekipa Tanjuga je tim povodom posetila set na živopisnom Kosmaju, u selu Nemenikuće, gde Žarko Laušević i Petar Božović ovih dana snimaju za ova ostvarenja u produkciji "Kontrast studios" kompanije Telekom Srbija i Radio televizije Srbije, čije su premijere zakazane za 2023. godinu. 

Autor projekta Bajić prisetio se početka svoje karijere 1975. godine kada je igrao u svom čuvenom prvom igranom filmu "Sarajevski atentat" Veljka Bulajića.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Petar Božović

"Filmovi i serije u to vreme su dugo pripremani i snimani. Mnoge promene u globalnom shvatanju života, kao i društvene promene uslovile su to da su se snimanja danas svela na jedan oblik instant produkcije: čim se krene u realizaciju, već se najavljuje premijera i gotovo. Naš 'Halijard' to svakako nije", rekao je za Tanjug reditelj i scenarista filma i serije.

Bajić je istakao da su se temeljno pripremali za film i seriju, pa je samo pisanje scenarija zahtevalo tri i po godine.

Pored Bajića, ko-scenaristi na projektu su Dušan Kovačević i Stefan Madžarević.

"Ove godine po planu ćemo snimati 45 dana, a naredne godine isto toliko. Prvu fazu snimanja radimo ovde na Kosmaju, krajem juna smo u Kragujevcu, gde ćemo snimati na planini Rudnik, a sledeće godine odlazimo put Ravne Gore, Suvobora, sela Vranjane. Činjenica da radimo tako studiozno govori o tome da je ovaj koncept drugačiji od svih ostalih projekata i produkcija danas", istakao je reditelj i dodao da je veoma zadovoljan kako teče snimanje.

Jednu od važnih uloga ima legendarni Žarko Laušević, koji je u poslednje vreme angažovan u mnogim novim domaćim filmovima i TV serijama.

"Naravno, znao sam oduvek da je Laušević veliki glumac, ali sada dok radimo, mogu i potpisati 'sertifikat' sa tom tvrdnjom", prvi su utisci Bajića, koji ga je opisao kao veoma profesionalnog kolegu.

Contrast Studios

Žarko Laušević i Radoš Bajić

Bajić je u januaru poslao scenario Lauševiću sa idejom da se sastanu za 10 dana i popričaju o mogućem snimanju. Ipak, Laušević se javio odmah sutra ujutru, jer scenario nije mogao da prestane da čita i odmah pristao da u njemu glumi.

"Veoma me privukla i obradovala ova priča, kao i poziv od kolege Radoša Bajića. Inače volim istorijske teme, bazirane na realnim događajima, to uvek ume itekako da provocira", rekao je za Tanjug Žarko Laušević.

U centru igranog filma koji će se zvati "Heroji Halijarda" je ratna drama inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom pod kodnim imenom "Operacija Halijard".

"Uloga koju imam ovde je fiktivna, za razliku od velikog broja drugih likova u priči koji se pojavljuju kao važne istorijske ličnosti. Tumačim oca koji ima tri sina i kad se tako izgovori, zvuči kao početak neke lepe bajke. Ali ipak nije, jer ova bajka je vrlo surova: jedan sin je u Partizanima, drugi u Četnicima, treći sa 17 godina je na putu negde, vuče ga život da se negde opredeli, ni sam ne zna kuda", objašnjava Laušević.

Pored sinova, njegov fiktivni lik ima i ćerku, koja se zaljubljuje u jednog pilota, kog spasavaju junaci filma. 

Srpski narod je u leto 1944. godine, uz velika odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota, što je i glavna okosnica te ratne drame.

Akciju su predvodili Jugoslovenska vojska u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora.

"Scenario mi se veoma svideo, mislim da je Radoš Bajić izuzetno otvoren za saradnju, prima sugestije, što je za glumce veoma dragoceno, ne samo za mene, već sve učesnike ovde. I otvorenog srca je ušao u ovaj projekat, što se odmah vidi", naglasio je Laušević.

Na snimanju je bio prisutan i književnik, scenarista, urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Vladimir Kecmanović, koji je naveo za Tanjug da je tema filma zaista od velikog nacionalnog značaja i da je kao takva trebalo da bude obrađena i ranije.

Upitan da li prema njegovom mišljenju danas postoje heroji ili su oni potpuno nestali, Kecmanović odgovara da to zavisi od percepcije.

Contrast Studios

 

"Siguran sam da postoje ljudi ne samo sa potencijalom da postanu heroji, već koji taj status i zaslužuju, ali ga na žalost uglavnom ne dobijaju, ne samo kod nas, nego i u svetu. Živimo u neherojska vremena", smatra Kecmanović.

Inače, Kecmanović je i scenarista treće sezone špijunske serije "Državni službenik", koja se između ostalog, bavi i temom korona virusa, a spomenuo je da postoje planovi da se ekranizuje i njegov roman "Sibir".

Vladimir Lučić ispred Telekoma Srbija za Tanjug je izrazio zadovoljstvo što su deo ovog važnog projekta za istoriju Srbije i ponosno istakao da su uveliko postali lideri u proizvodnji najkvalitetnijih TV serija u Srbiji i celom regionu.

Takođe, podvukao je činjenicu da veoma gledan kanal Superstar TV u vlasništvu Telekoma, ima tu privilegiju kao niko u regionu, da svaki dan ima premijeru nove domaće serije. U novom projektu Radoša Bajića prvi put ulaze u sferu istorijske tematike, koja po Lučiću ima ogroman značaj, jer je reč o herojskom spasavanju i podseća svet na važnu ulogu koju je Srbija imala u Drugom svetskom ratu.

Prvi čovek Telekoma je najavio i da se u njihovoj produkciji snima trenutno više projekata koji će imati svoje premijere tokom ove godine - "Klan" i "Švindleri" (druge sezone), "Zlatni dečak" i "Toma" o Tomi Zdravkoviću - oba projekta kao film i serija, i drugi.

Komentari (0)

Kultura