Aktuelno iz kulture

Pala prva klapa velike ratne drame o čuvenoj operaciji "Halijard", premijera filma i serije 2023.

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

14:05

Pala prva klapa velike ratne drame o čuvenoj operaciji "Halijard", premijera filma i serije 2023.
Pala prva klapa velike ratne drame o čuvenoj operaciji "Halijard", premijera filma i serije 2023. - Copyright Contrast Studios

veličina teksta

Aa Aa

Nakon tri godine opsežnih priprema, u subotu je u selu Nemenikuće na obroncima Kosmaja počelo snimanje igranog filma "Heroji Halijarda" i TV serije "Vazdušni most", prema scenariju i u režiji Radoša Bajića, a u izvršnoj produkciji Contrast Studios i u saradnji sa Telekomom Srbija i RTS.

U središtu igranog filma "Heroji Halijarda" je ratna drama, priča koja je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu "Operacija Halijard".

Spasili 508 savezničkih pilota

U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Priča o "Halijardu" zapravo je apoteoza herojstvu, prijateljstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu.

Baš kao i film, i TV serija od šest jednosatnih epizoda, "Vazdušni most", za svoj centralni motiv ima priču o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobodom, o podelama i raskolima, o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih i velikih oteta srpskom narodu.

Contrast Studios

Bajić: Na scenariju sam radio više od tri godine

"Na scenariju sam radio više od tri godine. Ogromnu pomoć su mi pružili i dali nemerljiv kreativni doprinos koscenaristi, veliki dramski pisac Dušan Kovačević i mladi i izuzetno talentovani dramaturg Strahinja Madžarević. Trudićemo se da oživimo dramatično vreme u leto 1944. godine u Srbiji, kada se srpski narod našao pred jednim od najvećih iskušenja u svojoj istoriji", kaže autor projekta Radoš Bajić.

Petar Božović, Žarko Laušević, Nikola Rakočević, Radovan Vujović...

U glumačkoj podeli je više od stotinu glumaca, a glavne i velike uloge igraće Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Radoje Čupić, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković i Nebojša Kundačina.

Priliku su dobili i talentovani mladi glumaci, među kojima i Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić i Ognjen Nikola Radulović, a među glumcima sa engleskog govornog područja su Stiven Mur, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke i mnogi drugi.

Igrani film "Heroji Halijarda" realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina.

Snimanje filma i TV serije odvijaće se u dve faze, tokom ove godine na Kosmaju i planini Rudnik, a naredne u Pranjanima i na lokalitetima Suvobora i Ravne Gore.

Premijera filma je planirana za proleće 2023. godine, dok će prikazivanje TV serije biti na jesen iste godine na RTS i kanalu Superstar TV.

Komentari (0)

Kultura