Aktuelno iz kulture

Peti Smit uoči 75. rođendana uručeno vredno priznanje: Ključ Njujorka u rukama kume panka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Far Out

28/12/2021

-

20:23

Peti Smit uoči 75. rođendana uručeno vredno priznanje: Ključ Njujorka u rukama kume panka
AP/Evan Agostini - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Uoči 75. rođendana, koji proslavlja 30. decembra, kantautorka, pesnikinja i vizuelna umetnica Peti Smit dobila je Ključ grada Njujork.

Gradonačelnik tog grada, Bil De Blazio, koji inače nikada nije skrivao svoju privrženost pank pokretu, zahvalio se Peti Smit zbog autentičnosti koja se, kako je kazao, jednostavno ne može pronaći ni na jednom drugom mestu, ali i na sposobnosti da progovori o najdubljim istinama.

"Neki su Peti Smit nazvali kumom punka. Mislim da je to pošten izraz jer je inspirisala toliko ljudi, pomogla u oblikovanju celog umetničkog i na mnogo načina političkog pokreta. Njen rad kao muzičarke, pevačice, tekstopisca i aktivistkinje uticalo je kroz sve te elemente na brojne ljude i pokazalo tim ljudima njihov put", izjavio je na konferenciji za medije gradonačelnik Njujorka Bil De Blazio, koji ove nedelje završava mandat.

U svom govoru zahvalnosti na vrednom priznanju, Peti Smit (rođena u Čikagu, a odrasla u Vudberiju) se dotakla svoje mladosti u Njujorku, nakon što se 1967. preselila iz ruralnog dela Nju Džersija. Ona je, naime, posle jedne teške životne epizode odlučila da napusti posao u fabrici, gde je u pauzama čitala poeziju i crtala, i sa samo nekoliko dolara u džepu krenula put Njujorka.  Ta iskustva je i opisala u "Piss Factory", a nikada nije smetnula s uma "šljakersko poreklo", ali ni pravi poziv.

Peti je objasnila i da je Njujork, kada se u taj grad vratila 1994, nakon smrti supruga Freda Sonika Smita s kojim je živela u Detroitu, taj grad "ponovno zagrlio i dao joj još jednu priliku da obnovi svoj život i nastavi da se razvija kao umetnik". 

"Volela bih da ja mogu Njujorku dati ključ sebe. Uz sve svoje izazove i poteškoće, on ostaje, a ja sam putnica i za mene je Njujork grad s najviše raznolikosti na svetu", poručila je kuma panka.

Zajedno sa Lenu Kej, Peti je izvela akustičnu verziju "Ghost Dance" sa njenog albuma "Easter" iz 1978. godine, za koji je De Blazio primetio da je za njega bio "neverovatno moćan", te da je među toliko drugih albuma jedan od onih koji ga i danas pogađaju.

U poslednjoj nedelji svog mandata, aktuelni gradonačelnik Njujorka uručio je ključeve tog grada i reditelju Spajku Liju i senatoru Čaku Šumeru.

Podsetimo, prvu pesničku knjigu "Sedmo nebo" Peti Smit je objavila 1970, a pet godina kasnije debituje danas legendarnim muzičkim albumom "Horses". Autor njenog "androginog" portreta sa omota ove ploče je Robert Mejpltorp, tada tek neobični mladić, koji će kasnije postati veliki fotograf.

Promo/Arista Records

 

 

"Pitala sam se da li sam zaista izabrana da budem umetnica. Nisam se plašila bede takvog poziva, ali me užasavala pomisao na mogućnost da me taj poziv zaobiđe", napisala je Smit u knjizi memoarske proze "Samo deca" (2010), koja je ovenčana najvećom američkom književnom nagradom - National Book Award, za debitantsku memoarsku knjigu.

Peti je objavila 11 albuma i 20 knjiga, među kojima su, takođe, hvaljene "Voz M" i "Godina majmuna", sa Semom Šepardom napisala je i izvodila pozorišni komad, učestvovala je u mnogim humanitarnim i protestnim akcijama (osim feminističkih), od borbe za manjinska prava u SAD do zalaganja za ravnopravan tretman Palestinaca u Izraelu. I za taj angažman je ovenčana najznačajnijim svetskim priznanjima, među kojima je i francuska Legija časti za doprinos umetnosti i književnosti.

Upitana jednom šta bi posavetovala mlade, rekla je: "Isto što je Barouz rekao meni: Izgradite dobro ime i čuvajte ga da ostane čisto. Ne pravite kompromise. Ne brinite o zgrtanju para ili lestvici uspeha. Posvetite se tome da posao radite dobro i da to što radite zaštitite".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura