Aktuelno iz kulture

Knjige koje su mi spasile život: Vule Žurić otvara svoju "čitalačku ličnu kartu" za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Sonja Šulović

08/01/2022

-

08:04

Knjige koje su mi spasile život: Vule Žurić otvara svoju "čitalačku ličnu kartu" za Euronews Srbija
Vule Žurić - Copyright Miloš Lužanin

veličina teksta

Aa Aa

Vule Žurić je plodonosan pisac koji je do sada objavio na desetine zbirki priča i romana, među kojima su "Umri muški", "U krevetu sa Madonom", "Nedelja pacova" i "Republika Ćopić", ali i strastven čitalac koji uvek "pod rukom" ima barem nekoliko knjiga.

Napisao je scenario za film Gorana Markovića "Slepi putnik na brodu ludaka" (2017) i dramu "Posljednji mejdan Petra Kočića", koja je imala 2017. praizvedbu na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Nebojše Bradića.

Pored toga, kao autor radio-drama posvećenih velikim srpskim piscima veliki je poznavalac života i dela Branka Ćopića, Bore Stankovića, Milana Rakića, Milutina Uskokovića, što su samo neki od razloga zbog kojih je on idealan sagovornik na temu književnosti.

Samo za Euronews Srbija Žurić otvara svoju "čitalačku ličnu kartu", otkriva uz koje je knjige odrastao, kojim je delom jednom izjavio ljubav, a koji čuveni klasik baš nikako nije mogao da pročita do kraja.

Koju knjigu trenutno čitate?

Uvek je to nekoliko knjiga, časopisa, naučnih radova "skinutih" sa mreže... Ovih dana, tu su pre svega novi romani Džonatana Frenzena ("Raskršće") i Davida Albaharija ("Pogovor"), jedna novija monografija o istoriji Himalaja, jedna starija istorija stomatologije, tekstovi o zaboravljenom bosanskohercegovačkom piscu Zvonimiru Šubiću, te tekstovi mojih kolega sa podsajta RTS-a Oko.

Sećate li se prve knjige koju ste pročitali?

Pre se sećam silnih knjiga koje nisam pročitao, jer negde do kraja osnovne škole nisam bio ljubitelj pisane reči. Tako se sećam kako "na silu" čitam Ćopićev roman "Orlovi rano lete" i onda prepričavam mami poglavlje po poglavlje. Ali već godinu dana kasnije uživao sam u Ćopićevim "Delijama na Bihaću", koje sam dobio kao nagradu na priredbi povodom Dana škole. Ipak, prvo istinsko estetsko uživanje u samome činu čitanja vezano je za "Decu kapetana Granta" Žila Verna.

Zbog koje knjige ste prvi put ostali budni do jutra?

Ne postoji takva knjiga, ali je mnogo onih koje sam čitao čim se probudim rano ujutru. Jednostavno, nisam noćobdija, a jedine noći koje sam provodio budan zarad uživanja u umetnosti jesu one provedene pred malim ekranom kada su Olimpijske igre ili svetska prvenstva u fudbalu i košarci igrana u udaljenim vremenskim zonama. Najbolja sportska "tragedija" iz tih "čitalačkih noći" jeste poraz SSSR-a od Belgije u osmini filana Mundijala u Meksiku 1986, a remek-delo ono Zvezdino osvajanje titule klupskog prvaka sveta u Tokiju 1991.

A sećate li se prve knjige koju ste nekome poklonili?

Neka to bude "Knjiga o bambusu" Vladislava Bajca, koju sam poklonio jednoj Katarini, sve se nadajući da će shvatiti koliko sam zatreskan u nju čim počne da čita ovu, za našu književnost, sasvim osobenu knjigu.

Tanjug/Rade Prelić

Negativci su sjajni književni likovi. Treba hteti, treba smeti stvoriti lik kakvog gada, što će reći, pre svega treba ga razumeti

Za koje tri knjige biste mogli da kažete da su vam promenile (ili spasile) život?

Sve knjige koje sam do sada pročitao uticale su na moj život, samim tim ga i menjale. A što se "spasavnja" tiče, jedina knjiga koju sam sa sobom poneo prilikom odlaska iz Sarajeva u leto 1993. godine bila je "Grozdanin kikot" Hamze Hume. U toj knjižici pohranjeno je ono jezičko iskustvo koje je bilo i ostalo suština mog osećanja nepresušne slobode bez koje umetnosti nema.

S kojim književnim junakom biste voleli da zamenite ulogu?

Nije pošteno, jer niko ništa ne pita književnog junaka. Dakle, ne moramo da se menjamo, jer je meni lepo u mome životu, a opet je tužan i težak život likova iz remek-dela Miloša Crnjanskog, od kojih ovde, sa neizrecivom naklonosti, tiho, da ne čuje, izdvajam Pavla Isakoviča.

Koji je to po vama najomraženiji književnik junak?

Negativci su sjajni književni likovi. Treba hteti, treba smeti stvoriti lik kakvog gada, što će reći, pre svega treba ga razumeti. A čim nekoga želite da shvatite, da ga vidite i u njegovim očima pronađete svoj odraz - nema omraženosti.

Koje tri knjige i pored sve dobre volje niste mogli da pročitate do kraja?

Jedino što mi pada na pamet je Heseov "Stepski vuk". Tri puta sam počinjao i mućak. A "Demijana" od istog pisca, na primer, obožavam.

Koju biste svoju knjigu voleli da "gledate" na velikom platnu?

Jedan reditelj već odavno želi da snimi "Republiku Ćopić". Nijesam antiprotivan.

Znate li već naslov vaše naredne knjige?

Bože zdravlja, "Srce Bosne".

Komentari (0)

Kultura