Aktuelno iz kulture

Narodno pozorište u 2022: Omaž Igoru Vuku Torbici, obnova baleta "Kraljica Margo", tri nove drame i dve nove opere

Komentari

Autor: Seecult

30/12/2021

-

19:01

Narodno pozorište u 2022: Omaž Igoru Vuku Torbici, obnova baleta "Kraljica Margo", tri nove drame i dve nove opere
Narodno pozorište u 2022: Omaž Igoru Vuku Torbici, obnova baleta "Kraljica Margo", tri nove drame i dve nove opere - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište (NP) u Beogradu najavilo je za 2022. godinu nove produkcije sva tri ansambla, a prema rečima v.d. upravnika Svetislava Buleta Goncića, nastojaće da "prati duhovnu vertikalu, ali i osavremeni rad" nacionalnog teatra, piše portal Seecult.

"Nadam se da ćemo se u idućoj godini družiti lepo, umetnički, kako ovoj kući dolikuje. Nadam se da će godina biti dobra i da ćemo ostvariti lepe i kvalitetne stvari na sceni", rekao je Goncić na tradicionalnom prednovogodišnjem susretu s novinarima.

Podsetivši da Narodno pozorište ima dugu istoriju i da je nastalo u društvenim okolnostima 19. veka, Goncić je rekao da su danas druge okolnosti.

"Ali sigurno ćemo poštovati tradiciju, truditi se da nastavimo dostojanstvo vremena u kojem je ovo pozorište nastalo, a da s druge strane poštujemo i mlade ljude i ono što možemo danas da uradimo kroz kreativnost novih generacija", izjavio je Goncić.

Direktorka Drame Molina Udovički Fotez zahvalila je na saradnji medijima koji su, kako je rekla, prava spona između umetnika i publike, te istakla da u ovom momentu Drama proba tri nove predstave - "Godina vrana" pisca i reditelja Siniše Kovačevića, "Pelikan" Augusta Strindberga u režiji Đurđe Tešić i "Iranska konferencija" Ivana Viripajeva u režiji Ivane Vujić, doskorašnje upravnice NP.

"Radujemo se i predstojećem gostovanju u Sarajevu u Banjaluci s predstavom 'Ožalošćena porodica', početkom februara i to zajedno sa Baletom. To je prvi put posle dugo vremena da NP ide sa dva ansambla da se predstavi u regionu", rekla je Molina Udovički Fotez.

Krajem januara, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem, biće priređen omaž Igoru Vuku Torbici, tragično preminulom mladom reditelju izuzetnog dara. U Beogradu će gostovati njegove predstave iz Bitolja, Novog Sada, Budve, Zrenjanina.

Direktor Baleta Konstantin Kostjukov istakao je da je "u ovoj groznoj pandemijskoj situaciji" zadatak NP da publici ponudi nadu.

"Uspeli smo da uz dobru organizaciju i odgovornost svih baletskih igrača u 2021. godini ostvarimo četiri premijere, dva velika gostovanja, gala koncerate. Naši igrači ozbiljnim ponašanjem i u pozorištu i van njega čuvaju svoje zdravlje, čuvaje sebe za umetnost i za publiku", rekao je Kostjukov.

Kako je najavio, Orkestar NP vraća se u orkestarsku rupu na velikoj sceni, tako da će se baletske predstave ponovo igrati uz živu muziku (a ne onu sa trake) i tako ponuditi publici puni doživljaj. 

Za januar je u planu obnova baleta "Kraljica Margo" s kompletnom novom podelom, a u januaru će biti najavljen i plan obeležavanja velikog jubileja - sto godina od osnivanja Baleta u Beogradu.

Napominjući da su pandemijske okolnosti ogroman izazov za ansambl Opere, direktor Nikola Mijailović je istakao da je u 2021. godini, posle duge pauze, ipak izvedeno šest-sedam velikih naslova, kao što su "Norma", "Manon Lesko" i "Don Đovani", a ostvareno je i uspešno gostovanje opere "Madam Baterflaj" na Festivalu Pučini u Italiji.

"Zatekao sam u ansamblu veliki entuzijazam i među solistima i u Horu i Orkestru. Svi su željni scene i publike, a po tome koliko su sale pune mislim i da se publika uželela nas", rekao je Mijailović.

Što se tiče novih projekata, u toku su pripreme za operu "Don Kihot" čija će premijera biti u februaru i za dečju operu "Snežana i sedam patuljaka" u junu.

Rukovodilac Muzeja NP Dragan Stevović podsetio je da posetioci mogu da vide novu izložbu - posvećenu reditelju Borislavu Grigoroviću. Autor postavke je Dragica Gaćeša. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura