Aktuelno iz kulture

Šon Pen i rekordan broj rediteljki u zvaničnoj selekciji Kana

Komentari

Autor: Variety/ S. Š.

03/06/2021

-

15:05

Šon Pen i rekordan broj rediteljki u zvaničnoj selekciji Kana
Šon Pen i rekordan broj rediteljki u zvaničnoj selekciji Kana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glamur se vraća ovog leta u Kan, zajedno sa zvezdama i publikom, pošto prošlogodišnji program zbog pandemije nije mogao da bude održan uživo.   

"Kinematografija nije mrtva. Povratak publike u bioskopske sale širom sveta bila je prva dobra vest, a druga dobra vest je ta da će festivala biti", poručio je Tjeri Fremoa, umetnički direktor i selektor festivala u Kanu.  

Predstavljajući ovogodišnju selekciju, zajedno sa predsednikom Pjerom Leskurom, Fremoa je istakao da je program "vrlo internacionalan", a da će se pred publikom naći i nekoliko ostvarenja koja reflektuju stvarnost koju živimo, te da će biti i filmova snimanih telefonom, onih u kojima se preispituje ko smo i šta smo postali. Kako kaže, publika će videti na velikom platnu i likove s maskama, budući da nekoliko naslova ima za temu lokdaun.  

U zvaničnom programu našli su se, između ostalih, Šon Pen ("Flag Day"), Šon Bejker ("Red Rocket"), raniji dobitnik Zlatne palme Žak Odijar ("Les Olympiades"), tajlandski reditelj Apičatponga Verasetakula ("Memoria")...  

"Everything went Fine" reditelja Fransoa Ozona, iranski film "A Hero" dvostrukog dobitinika nagrade Oskar, reditelja Ašgara Faradija, zatim film Kirila Serebrenikova "Petrov's Flu", kao i "On a half clear morning" Bruna Dimona i francusko-izraelsko ostvarenje reditelja Nadava Lapida "Ahed’s Knee", takođe, su u ovogodišnjoj selekciji.

Ono što Varajeti posebno ističe jeste zastupljenost rediteljki u zvaničnoj selekciji i to u rekordnom broju u odnosu na ranije godine.   

Na Kroazeti rekordan broj žena

Na Kroazetu stiže debitankinja Šarlot Ginsberg, sa ostvarenjem koje portretiše njenu majku Džejn Birkin, ali i rediteljka iz Britanije Andrea Arnold, koja će predstaviti film "Cow". Obe rediteljke su odabrane za novu selekciju "Cannes Premiere", zajedno sa Oliverom Stounom koji će, takođe, učestvovati i to sa novim dokumentarcem "JKF: Through the Looking Glass".  

Ildiko Enjedi, mađarska rediteljka koja je iz Berlina ponela Zlatnog medveda sa filmom "Body and Soul", u Kanu se predstavlja novim naslovom "The Story of My Wife", Mia Hansen-Leve donosi "Bergman Island", priču o američkom paru iz filmskog sveta, a koji odlazi na švedsko ostrvo kako bi pisali knjigu o filmu.  

Za Zlatnu palmu će se nadmetati i Džulija Djukorno sa horor dramom "Titane", kao i Ketrin Korsini, kojoj će ovo biti drugi put da učestvuje u zvaničnoj selekciji Kana, dve decenije posle "La Repetition", ovog puta sa francuskom društvenom dramom "La Fracture".  U glavnom takmičarskom programu je i nova drama italijanske rediteljke i scenarisknjige Nani Moreti "Three Floors".

Prema rečima prvog čoveka Kana, još se razmatra koji će blokbaster imati premijeru u završnoj festivalskoj večeri, ali da to sigurno neće biti filmovi "West Side Story", "Dune" i "No Time to Die".

Džodi Foster je dobitnica počasne Zlatna palma i, kako je sad objavljeno, to vredno priznanje biće joj uručeno na zvaničnoj ceremoniji otvaranja 74. festivalskog izdanja u Kanu.

Kako je već saopšteno, žirijem će ove godine predsedavati reditelj Spajk Li, a festival bi trebalo da bude održan od 6. do 17. jula.

Komentari (0)

Kultura