Aktuelno iz kulture

Strip o životu bubnjara "Bitsla": Ringo Star, jedan od onih koji ostavljaju trag

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2022

-

09:18

Strip o životu bubnjara "Bitsla": Ringo Star, jedan od onih koji ostavljaju trag
Strip o životu bubnjara "Bitsla": Ringo Star, jedan od onih koji ostavljaju trag - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Život bivšeg bubnjara "Bitlsa" Ringa Stara prikazan je u novom stripu u sklopu serije "TidalWave" Comics Orbit koja prikazuje one "koji ostavljaju traga u svetu".

Prema pisanju inostranih medija, strip na 22 stranice detaljno opisuje kako je Star (81) "prevladao bolesti opasne po život tokom detinjstva do toga kako je postao jedan od najboljih svetskih bubnjara svih vremena.

Strip će biti objavljen 12. januara i dostupan u štampanom i digitalnom formatu.

Promo

 

"Ovaj strip se radi godinama. Napravili smo stripove o drugim Bitlsima tako da je to bilo prirodno za nas", rekao je izdavač Deren G. Dejvis.

"Bube" su se nedavno našle u žiži javnosti zbog dokumentarnog filma "The Beatles: Get Back" reditelja Pitera Džeksona, koji je nastao od 60 sati do sada nikad viđenih snimaka i više do 150 sati nikad objavljenog zvuka sa sesija iz studija.

Džekson je, kako je objavljeno, jedina osoba u proteklih pet decenija koja je dobila pristup pomenutim snimcima iz privatnih arhiva, a sam reditelj je izjavio da je pokušao ispričati priču o prijateljima i pojedincima, ali i priču o božanstvenom partnerstvu i ljudskim slabostima.  

"The Beatles: Get Back" prikazuje radnu atmosferu Lenona, Makartnija, Harisona i Stara dok stvaraju od nule neke od svojih sad već kultnih pesama, a uključuje i retke snimke sa poslednjeg uživo nastupa, čuvenog koncerta na krovu koji su održali 30. januara 1969. u centru Londona. U tom trenutku, verovatno niko nije ni slutio da će se već u septembru iste godine "Bitlsi" nezvanično, ali definitivno razići. 

Ono što od mitova razbija Džeksonovo ostvarenje jeste uvrežena priča da je Joko Ono "glavni krivac" za razlaz benda, jer se na snimcima vidi da je ona u studiju prisutna, ali poput dobre vile koja daje podršku. I supruge Stara, Makartnija i Harisona su dolazile u studio, istina ne toliko često koliko je probama i snimanjima prisustvovala Joko Ono.

"Bitlsi" hteli da snimaju "Gospodara prstenova", ali ih odbio Tolkin

Zanimljiv podatak je i taj da je dokumentarac potpisao autor koga su proslavile filmske adaptacije kultnih knjiga Dž. R.R. Tolkina, i čija bi karijera sigurno izgledala drugačije da je uvaženi književnik pristao da "Bitlsi" ekranizuju njegovo epsko delo "Gospodar prstenova".

Da je liverpulsku četvorku svojevremeno odbio čuveni Tolkin, već decenijama kruži priča, poput urbane legende, ali je radeći na dokumentarcu, Džekson dobio priliku da ispita Makartnija o tome šta se tačno desilo sa njihovom verzijom "Gospodara prstenova".

"Izvukao sam tu i tamo neku informaciju. Ispitivao sam Pola, jer se Ringo ne seća mnogo toga (on je i izgubio svoj primerak knjige). Zaključio sam da je Denis O'Del, koji je bio filmski producent u kompaniji Epl, i koji je producirao `Magičnog hrišćanina`, imao ideju da urade `Gospodara prstenova`. Bitlsi su otišli u Indiju 1968, i tako proveli oko tri meseca sa Maharišijem, kada im je producent poslao `Gospodara prstenova`, svakom po primerak. I knjiga ih je oduševila", kazao je nedavno za BBC Džekson.

Međutim, kako je reditelj naveo, Tolkinu se nije dopala ideja da jedna pop grupa radi njegovu priču i zbog toga je ta želja pala u vodu.

"Oni su pokušali to da urade. Tu nema nikakve sumnje. U jednom trenutku početkom 1968. godine ozbiljno su razmatrali da to rade", kazao je Džekson, potvrđujuću i priču o tome da je film trebalo da režira Stenli Kjubrik.

Prema njegovim reditelja, Makartni mu je kazao da mu je drago što oni nisu uspeli da snime "Gospodare prstenova" jer je on dobio priliku, ali Džekson je istakao da bi voleo da je nastala ta verzija, jer bi sigurno to bio mjuzikl sa 14 ili 15 novih pesama "Bitlsa", koje bi bilo "fantastično slušati".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura