Aktuelno iz kulture

Piter Džekson prodao studio za specijalne efekte za više od 1,6 milijardi dolara

Komentari

Autor: Guardian

11/11/2021

-

07:30

Piter Džekson prodao studio za specijalne efekte za više od 1,6 milijardi dolara
Piter Džekson, režiser filmova "Gospodar prstenova" i "Hobit" - Copyright Foter/Gage Skidmore on Foter.com

veličina teksta

Aa Aa

Studio za specijalne efekte iz Novog Zelanda, čiji je jedan od osnivača ser Piter Džekson, koji stoji iza velikih ostvarenja kao što su "Gospodar prstenova" i "Igra prestola", prodat je po ceni od 1,625 milijardi dolara.

Weta Digital, kako se studio zove, kupila je američka kompanija Unity Software, koja se bavi razvojem video igara, piše Guardian.

Iz te kompanije kažu da će im kupovina novozelandske firme omogućiti da "demokratizuju" alate za specijalne efekte zahvaljujući kojima su nastali neki od najupečatljivijih kadrova i likova iz filmova i serija, kao što su "Avatar", "Planeta majmuna", "Čudesna žena", pored gore pomenutih Džeksonovih blokbastera.

"Alati Weta Digital otvorili su neograničene mogućnosti da oživimo svetove i stvorenja koji su ranije postojali samo u našoj mašti", rekao je ser Piter Džekson, jedan od osnivača te kompanije.

"Zajedno, Unity i Weta Digital mogu da prokrče put za sve umetnike iz svih industrija da koriste te neverovatno kreativne i moćne alate", ocenio je on.

Unity planira da integriše tehnologiju koju je ta kompanija razvila sa svojom platformom i, kako navode u saopštenju, "oblikuju budućnost metaverzuma". Ta kompanija takođe dobija i 275 inženjera koji su radili u firmi iz Velingtona, ali će timovi za specijalne efekte i animacije nastaviti da postoje kao zaseban entitet, dok će kompanija WetaFX sa oko 1.700 zaposlenih ostati u većinskom vlasništvu Džeksona.

Čuveni reditelj osnovao je Weta 1993, kako bi producirao specijalne efekte za film "Nebeska stvorenja", a ta kompanija je godinama nakon toga značajno doprinosila reputaciji Novog Zelanda kao filmske "Meke". Nakon što je pre tri meseca Amazon doneo šokantnu odluku da svoju milijardu dolara vrednu produkciju nove adaptacije "Gospodara prstenova" premesti u Veliku Britaniju, akvizicija Weta Digital predstavlja veliki udarac za kinematografsku industriju te zemlje.

Preporuka za vas

Dok su Volt Dizni i Džordž Lukas cepali scenarija, Šveđani uz pomoć "štapa i kanapa" snimili prvu verziju "Gospodara prstenova"

Komentari (0)

Kultura